Dr. Szabó Erika: Mit egyek? – részlet

Az információk milliói állnak rendelkezésünkre a modern technika lehetőségeinek köszönhetően könyvek, internet, filmek formájában. Mégis egyre tanácstalanabbak vagyunk abban hogy milyen étrend, életmód, testedzés, nutríció a számunkra legelőnyösebb. Minél több az információ, annál bonyolultabb a döntés, nem látjuk a fát az erdőtől, nem is beszélve arról hogy ahány tanács annyi féle, a legtöbb esetben teljesen ellentmondva egymásnak. Mit együnk, hogyan őrizzük meg egészségünket, hogyan előzzünk meg betegségeket?
Ez a könyv az információk rövid, könnyen érthető összefoglalását tartalmazza, a testi, lelki tipusnak megfelelő étrend, életmód tanácsokat, a vitaminok és gyógynövények ésszerű használatára vonatkozó tanácsokat, amellett a holisztikus szemszögből nézett fogyókúra, a természetes bőrápolás, aromaterápia és házipatika, ajánlatait.

Részlet a címre vagy a „Bővebben…” -re kattintva.

Az elégtelen, egyoldalú táplálkozás vagy nem megfelelő minőségű tápanyagok bevitele vitaminhiányhoz vezethet, tünetei azonban sok esetben betegségek tüneteit utánozzák.

Az alábbiakban a vitaminhiány tüneteiről olvashat.

A-vitamin
Szürkületi vakság, amikor távol levő dolgokat nehezen ismerünk fel szürkületben, vagy a szembejövő autó lámpája elvakít vezetés közben, és hosszú időbe telik, míg látásunk újra normális lesz. A szem szárazsága, égő, viszkető érzése.
B1-vitamin – thiamin
A beriberi betegség nedves formája: a lábak és karok vizenyős puffadása, ami gyakran szívelégtelenségként diagnosztizált, de a thiamin pótlásával dramatikus javulás tapasztalható.
A beriberi betegség száraz formája: zsibbadó érzés a lábakban, gyakran neuropátiaként diagnosztizált. Későbbi stádiumban izomgyengeség, vékony lábak, karok, paralízis.
Wernicke–Korsakoff-szindróma: bizonytalan, botladozó járás, konfúzió, érdektelenség.
B2-vitamin – riboflavin
Az alsó ajak berepedezése, hámlása, a szájsarok berepedése, és hosszanti ráncok a felső ajak és az orr között. Fényérzékenység, a szemek, égő, viszkető érzése, zsíros hámlás a homlokon és állon, valamint fehér mitesszerszerű képződmények a bőr alatt.
B3-vitamin – niacin
Pellagra: bőrgyulladások, hasmenés, elbutulás; kóros hiánya pszichózist és halált okozhat. Enyhébb esetekben depresszió, ingerlékenység, gyengeség, remegés, idegesség, a szájsarkak berepedése, a nyelv nyers marhahúsra emlékeztet. Bélférgesség, durva, száraz bőr, ahol napfénynek van kitéve.
B5-vitamin – pantoténsav
Vérképzési zavarok, bőrproblémák, nyombélfekély, égő hasi fájdalmak, allergiák, végtagok zsibbadása.
B6-vitamin
Keléses bőrgyulladás, hányinger terhesség ideje alatt, ekcéma, vérszegénység, a nyelv gyulladása.

„Típus 3” nő és férfi sematikus ábrázolása:
A javíthatatlan álmodozó, művészlélek, vibráló személyiségű típus.
Hajlam a következő betegségekre
Alvászavarok, székrekedés vagy hasmenés, gyomorbántalmak, idegesség, depresszió, izomgörcsök, alhasi görcsök, ízületi fájdalmak, magas vérnyomás, szabálytalan szívműködés, vérszegénység.

A típus számára előnyös és hátrányos ételfélék
Bizonyos ételfélék fogyasztása elősegíti a testi-, lelki egyensúly kialakulását és megőrzését, mások az egyensúly kibillenését és a típusra jellemző betegségek kialakulását okozzák.
A listán nem szereplő ételfélék fogyasztása egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán, nagyon kis mennyiségben ajánlott.

Emésztési problémák megelőzésére:
alma, füge, barack, bogyós gyümölcsök, narancs, aszalt szilva.
A magas vérnyomás, szívproblémák megelőzésére:
szőlő, szilva, barack, cseresznye, ribizli, zeller.
A depresszió kialakulásának megelőzésére:
alkohol, koffein és cukor kiiktatása az étrendből; pulyka, csirke és hal rendszeres fogyasztása
A vérszegénység megelőzésére:
diók, magvak, mangó, bogyós gyümölcsök, alma, brokkoli, spenót, tojás, kelbimbó.
Ízületi bántalmak esetén:
a káposzta, zeller, padlizsán, gomba
elhagyása az étrendből.

Zöldségek
Előnyösek: Cékla, fehérrépa, fokhagyma, hagyma, retek, sárgarépa, spárga, uborka, zöldbab, kelbimbó, édesburgonya, spenót, tök, olívabogyó, zeller, brokkoli.
Kis mennyiségben, váltogatva: Burgonya, cukkini, gomba, karfiol, káposzta, paprika, zöldsaláták, padlizsán.
Gyümölcsök
Előnyösek: Ananász, avokádó, banán (csak teljesen érett), bogyós gyümölcsök – főleg ribizli, cseresznye –, datolya, dinnye, füge, kókusz, mangó, narancs, őszibarack, papaya, sárgabarack, szilva, szőlő, aszalt szilva, alma.

A titkos fegyver az anyagcsere serkentésére
Az anyagcsere itt-ott óhatatlanul lelassul az étrend megváltozásával, ez a szervezet védekezési módszere a fogyás ellen. Ilyenkor megáll az egyenletes fogyás mértéke, a legtöbb diétázó ekkor adja fel a fogyókúrát, és többet hízik vissza, mint amit leadott. A szervezet irigyen félti a megszerzett zsírpárnákat, nem szívesen adja fel, sőt mindent elkövet a megtartásukra. Ám becsaphatjuk két-három vagy négynapos „kúrákkal”, amikor észleljük, hogy a fogyás egyenletes mértéke csökken. Ilyenkor fogyassza a következő étellistán szereplő ételféléket, amelyek az anyagcserét felgyorsítják!

Gyümölcsök
Fél banán, málna, földieper vagy amilyen bogyós gyümölcs kapható, az évszaknak megfelelően.
Zöldségek
Saláta, hagyma, uborka, zöldpaprika, brokkoli, zöldbab, retek, gomba, karfiol, sárgarépa, spárga, káposzta, kelbimbó.
Húsok
Sovány csirkemell, hal, pulyka, bárány, sovány disznóhús vagy zsírszegény sonka, felvágott.

A természetes bőrápolásról
Napjainkban a kémia robbanásszerű fejlődése a kozmetikai ipart is elárasztja a termékeivel, amelyek nem veszélytelenek az egészségünkre. Amellett hogy arcápoló krémjei szemmel látható, gyors eredményeket mutatnak a ráncosodás, foltosodás kezelésében, az évekkel később jelentkező szervi károsodásokat nem hozzuk összefüggésbe az ártatlannak látszó krémek használatával.
Néhány, a kozmetikumokban található, ismert, és bizonyítottan rákkeltő anyag: BHA nevű tartósítószer; lanolin – ami puhává teszi a bőrt, de amiből legtöbb esetben DDT mutatható ki; a balzsamozásra is használt formaldehyde; színezékek, mint #1 kék és #4 piros – bizonyítottan rákkeltők.
A példaként felsorolt anyagok használatosak kozmetikumokban, mondván: az elenyésző mennyiség nem lehet káros hatású. Ez igaz is. Ám csak akkor, ha azokat a bizonyos anyagokat tartalmazó krémeket csak nagyon ritkán használnánk. A bőr tisztítására, hidratálására azonban mindennap szükség van, így vonja le ön a következtetést…
A bőrápolást remekül megoldhatjuk természetes anyagokkal, amelyeket akár nyugodtan meg is ehetünk, nem tartalmaznak mérgező és egészségre káros anyagokat. Nem tartalmaznak fél méter hosszan leírható, kiejthetetlen nevű kémiai anyagokat, és adalékokat sem. Ha felkeltettem az érdeklődését, kérem, folytassa az olvasást!

Leégés napozáskor
Népi gyógymód: a leégett bőrrészt kenjük be hígított citromlével, vagy borítsuk be hideg teába mártott ruhával, így azonnali fájdalomcsillapítást érhetünk el. Szintén jó hatású, ha avokádót, reszelt krumplit vagy írót kenünk a bőrre. Alvás előtt vegyen langyos fürdőt – a vízhez adjon két kanál szódabikarbónát.
Érelmeszesedés
Népi gyógymód: citromhéj megdarálva, megfőzve és mézzel fogyasztva magas P-vitamin tartalma miatt csökkenti az érelmeszesedés mértékét.
Diéta: fogyasszon friss zöldségeket, gyümölcsöt, diókat és magvakat, babot és teljes kiőrlésű gabonaféléket. A csontot is tartalmazó szardínia jó hatású, a magas kalcium- és magnézium tartalma miatt.
Ételmérgezés
Népi gyógymód: üres kenyér és víz fogyasztása ajánlott egy napig, a mérgek felszívódására és kiürítésére.
Farkasvakság
Diéta: sárga és narancssárga színű zöldségek, gyümölcsök fogyasztása.
Fejfájás
Népi gyógymód: napsütés okozta fejfájás esetén, tegyen nyers uborka- vagy krumpliszeletet a szemöldökre.
Magas vérnyomás okozta fejfájásra ajánlott a nyers fokhagyma, mivel csökkenti a vérnyomást.
Stressz okozta homlok körüli fejfájás előfordulásakor – furán hangzik de hatásos – egyen barnakenyér-héjat vajjal és marmaládéval megkenve.
Fejfájás kiderítetlen okból: levendulatea fahéjjal és szerecsendióval.
Arc- és homloküreg-fájdalom: gőzölés eukaliptusz, rozmaring és kakukkfű keverékével.
Migrén: borsosmenta- és rozmaringtea. Megelőzésre oregánó és bazsalikom fogyasztása. Tíz-tizenkét szem hántolatlan mandula fájdalomcsillapító hatása egyenlő egy aszpirintablettáéval, és nem okoz gyomorproblémát.


A könyv mevásárolható a Novum kiadó honlapján.

Vélemény, hozzászólás?