Dr. Szabó Erika természetgyógyász (Amerikai magyarok)


Dr. Szabó Erika Sárospatakon született természetgyógyász. Gyermekkorát és iskolás éveit a hangulatos, Bodrog menti kis városban töltötte, majd az Egyesült Államokba költözött ahol egyetemi tanulmányait végezte. Célja a modern és hagyományos gyógyítás integrálása, mindkét gyógymód előnyeinek kihasználása a gyógyításban és főleg a betegségek kialakulásának megelőzésében. Kis laboratóriumában saját kezüleg állítja össze a bőrápoláshoz nélkülözhetetlen lemosókat, vitaminos, bőrtápláló olajakat és az arcpakoláshoz, radírozáshoz szükséges alapanyagokat.


Mikor és miért költözött az Egyesült Államokba? Hol él most?

23 éve költöztem az USA-ba, New York Államban a Catskill hegyekben élek. Hogy miért, azt nehéz megfogalmazni. Látogatásom alkalmával megszerettem az amerikában élő emberek gondolkodásmódját, toleranciáját és a szinte korlátlan lehetőségek hazáját.

Mikor volt utoljára Magyarországon? Szokott-e rendszeresen visszajárni?

Magyarországon két éve voltam, sajnos munkám nem engedi a gyakori látogatást, de szoros kapcsolatot tartok rokonokkal, barátokkal. Az internetnek köszönhetően rendszeresen követhetem a magyarországi eseményeket, változásokat. Magyar Amerikainak tartom magam, nem feledve hogy hol születtem és honnan jöttem. Én választottam a helyet ahol élek, de hazám Magyarország marad.

Pontosan mivel foglalkozik?

A végzettségem a naturopátia doktora. Ez magába foglalja a természetes gyógyítás több ágazatát mint herbália, vitamin terápia, homeopátia, ayurvéda, kínai gyógyítás, kineziológia, gyógyító érintés, Írisz diagnosztika, étrend terápia, aromaterápia, stb. A specializált gyógyító módszerekkel ellentétben ahol csak az ágazat által tanított módszerek használatosak, a páciens állapotának legmegfelelőbb módszert választhatom ki több gyógymód felhasználásával.

A modern orvostudomány és a természetgyógyászat milyen módon egészítik ki egymást? A gyógyszeres kezelés mellett miért tartja fontosnak az alternatív gyógymódok alkalmazását is?

Az alternatív gyógymódok sokkal kevesebb mellékhatással járnak, sőt sok esetben amikor a gyógyszeres kezelés ajánlatosabb, segítenek a mellékhatások kiküszöbölésében. A modern gyógyítás remek diagnosztizáló és gyógyító módszerei kétségtelenül hatalmasat változáson mentek keresztül. A nagy ugrás és felfedezések azonban szinte elfeledtették a megelőzés fontosságát, többnyire a gyors és néha drasztikus gyógyításra és tünetkezelésre koncentrálnak. A modern gyógyítás célratörő, gyors és egyszerűnek tűnő kezeléseket használ többnyire. Fehér tabletta erre, kék kapszula arra, szinte minden tünetre és állapotra megvan a „kész és egyszerű” megoldás gyógyszerek formájában. Az alternatív gyógyítás nagy súlyt fektet a helyes étkezésre, nutrícióra, életmódra. Például a menopauza hőhullámait a modern gyógyítás hormon tablettákkal és krémekkel kezeli. Egyszerű és gyors, a páciens bekapja a tablettát és mehet a dolga után. A probléma évekkel később jelentkezik majd, esetleg daganatok, rákos megbetegedések formájában. Az alternatív gyógyászat étrend és életmód változtatásokkal segít a kellemetlen tünetek enyhítésében. Javaslata a növényi ösztrogént tartalmazó ételfélék beiktatása és az ösztrogén blokkoló ételfélék kivonása az étrendből. Amellett vitaminok és ásványok megfelelő aránya és a hőhullámokat csökkentő gyógynövények használata. Az alternatív módszer lassúbb és sokkal több odafigyelést igényel, de nem jár annyi mellék és utóhatással mint a gyógyszeres kezelés.

Az USA-ban mennyire elfogadottak az alternatív gyógyászati módszerek?

Főleg az utóbbi húsz évben, az alternatív gyógyászat egyre népszerűbbé válik. Több információ áll az emberek rendelkezésére és a modern gyógyászattal foglalkozó orvosok is elismerik hatásosságát. Csak pár évvel ezelőtt orvos kollégáim titikban kértek tanácsot például a magas koleszterin szintjük gyógynövényes kezelésére, persze nyíltan nem ismerték el használatukat. Ma már ők is javasolják a bevált gyógynövényeket a máj vagy vese károsító gyógyszerek helyett betegeiknek.

Manapság egyre több „vegyszermentes”, növényi kozmetikum kapható.
Milyen előnyei vannak a natúr kozmetikumok használatának?

Nem mind arany ami fénylik. A natúr név használata megengedett kozmetikumok gyártásakor abban az esetben is, ha csak egy összetevő organikus növényi eredetű. A legjobb példa erre azt hiszem a natúr dzsúsz. Rá van írva a címkére hogy 100% natúr dzsúsz felhasználásával készült. Persze a 100% natúr dzsúsz van hatalmas betűkkel kihangsúlyozva, ami igaz is, mert benne van az üvegben. Talán 1 deciliter 100%-os gyümölcslé vagy inkább 1-2 centiliter van egy literes üvegben, a többi kukorica szirup, mesterséges ízesítő és víz. A kozmetikumok sem különböznek ebben a hozzáállásban. A kis mennyiségű vegyszermentes, organikus olaj mellett kémiai állagjavítók, petróleum, tartósítók, mesterséges szinezők és illatosítók töltik ki a krémes tégelyt.

Ön saját receptúrájú kozmetikumokat is készít, amelyek fontos összetevői a növényi olajok. Miben különböznek a hideg sajtolású növényi olajok az arc- és testápoló krémekben található egyéb olajaktól?

A hideg sajtolású növényi olajok molekulamérete és kémiai összetétele nem változik a sajtoláskor. Kis molekulaméretükből eredően a bőr mély rétegeit is hidratálják, valamint a növényi olajokban levő vitaminok, ásványok és zsírsavak tökéletes bevitelét is biztosítják. A kozmetikai ipar bőrápolói telítve vannak kémiai anyagokkal, állagjavítókkal, stabilizátorokkal, szinezőkkel és illatosítókkal. Kezdjük az arclemosókkal. Használatuk szinte minden természetes zsírt és védőanyagok kivonnak a bőrből. A hidratálók célja ezek visszaadása. A főzés, vegyszeres kezelés hatására azonban az olajok molekula mérete nagyobb lesz, így nem tudnak a bőr mélyebb rétegébe felszívódni. A legtöbb hidratáló krém a bőr felszínén marad egy filmet képezve, a mélyebb rétege a bőrnek azonban nem hidratált. Nem beszélve arról hogy a növényi olajban levő vitaminok, ásványok és zsírsavak a kezelés hatására felbomlanak és megváltoznak, tehát hatástalanná válnak. A krémekhez adott kémiai anyagok nemcsak kémiai, de észrevétlen hormonális változásokat is okozhatnak a szervezetben. Az én bőrápolóim kizárólag hideg sajtolású, organikusan, vegyszermentesen termesztett növényi olajokból állnak. Fényvédő üvegben tárolva egy évig biztosított hatásuk, kémiai és tartósító anyagok hozzáadása nélkül. A tartósítást, mély bőr hidratálást, ráncmegelőző és bőrproblémákat mint ekcéma, akne és pszoriázis kezelő hatást, vitamin, ásvány és zsírsav pótlást gyógynövényekből kivont illóolajok hozzáadásával érem el.

Részlet Dr. Szabó Erika „Mit egyek?” című könyvéből.

Dr. Szabó Erika honlapja

Kapcsolódó cikkek:
Dr. Szabó Erika természetgyógyász (Amerikai magyarok)
Katona Andrea idegenvezető és Orbán Gábor zoológus, idegenvezető (Magyarok Közép- és Dél-Amerikában)
Ráduly Bea idegenforgalmi referens, rendezvényszervező, a Hátizsákkal a mosolyok földjén c. útinapló szerzője (Franciaországi magyarok)
Interjú Oláh Sándorral (Angliai magyarok)
Interjú Károlyi Ildikó nyelvtanárral (Olaszországi magyarok)
Beszélgetés Farkas Margittal, a Dublini Napló című könyv szerzőjével ( Írországi magyarok)
Interjú Thea Soti énekesnővel és szerzővel, aki Németországban tanul és dolgozik
Interjú Somi Pannival a Sivasakti Kalánanda Táncszínház művészeti vezetőjével
Interjú Mészáros Mari szobrászművésszel (Hollandiai magyarok)

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?