Brokkolis rakott karfiol

 

Elkészítési idő: kb. 50 perc

Hozzávalók 4 személyre

* 500-550 g darált hús
* 1 nagy fej karfiol
* 1 nagy fej brokkoli
* fél kg sárgarépa
* 1 nagy fej hagyma
* 3 nagy gerezd fokhagyma
* 2,5 teáscsészényi (3 dl-es teáscsészével mérve) barna rizs
* 4 dl tejföl
* ételizésítő / só
* bors
* pirospaprika
* olívaolaj

Elkészítése

* A zöldségeket megtisztítom. A hagymát felkockázom, a fokhagymát összetöröm, a karfiolt és brokkolit rózsáira szedem, a sárgarépát vastag karikákra szeletelem.
* A felkockázott hagymát olívaolajon felteszem dinsztelni.
* A barna rizst felteszem főni. Ételizésítőt / sót teszek a vizébe.
* A darát húst hozzáadom a hagymához, folyamatosan kevergetem, míg kifehéredik. Közben ételizésítővel / sóval és borssal fűszerezem.
* Ha már fehér, felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi és hozzáadom a pirospaprikát, fokhagymát. Középes lángon főzöm.
* Ételízesítős / sós vízben felteszem főni a zöldségeket. Nem főzöm őket nagyon puhára, mert még a sütőben is puhulni fognak.
* Egy hőálló edényt kiolajozok / kivajazok, majd rétegelem a zöldségeket, a húst.
1. réteg: karfiol és brokkoli rózsák vegyesen. A nagyobb rózsákat félbe vágom. 2. réteg: sárgarépa karikák. 3. réteg: barna rizs, amit enyhén borsozok. 4. réteg: darált hús. 5. réteg: megint barna rizs kevés borssal megszórva. 6. réteg: Karfiol és brokkoli vegyesen.
* Az ételízesítős / sós tejföllel megkenem a tetejét, úgy, hogy a karfiolt / brokkolit mindenhol befedje, nehogy megégjenek.
* kb. 180 C fokon addig sutom, míg a tejföl megpirul.

 

Vélemény, hozzászólás?