Rakott krumpli

Elkészítési idő: kb. 1,5 óra

Hozzávalók 4 személyre

* 1,2-1,5 kg burgonya
* 300 g füstölt főzőkolbász / szárazkolbász
* 7 db tojás
* 1 nagy fej hagyma
* 4 dl tejföl
* 200-250 g trappista / cheddar sajt
* ételizésítő / só
* bors
* pár csepp olaj / kevés vaj

Elkészítése

* A tojásokat felteszem főni.
* Amíg főnek a tojások, a hagymát, krumplit meghámozom. A hagymát kockára aprítom, a nyers burgonyát kb. fél cm vastag karikákra szeletelem.
* A kemény tojásokat megpucolom, tojásszeletelővel felkarikázom. A főzőkolbászt / száraz kolbászt szintén kb. fél cm vastag karikákra szeletelem.
* Egy megfelelő méretű tűzálló tálat kikenek egy kis olajjal / vajjal. A tál aljara teszek egy réteg krumplit. Erre jön egy réteg tojás, amire egyenletesen rászórom a hagyma kockákat (esetleg reszelt sajtot is), borsozom. Jöhet a kolbász réteg, végül újra egy krumpli réteg.
* A rakott krumpli tetejét megkenem ételizésítővel / sóval, ízlés szerint fűszerezett tejföllel.
* Az edényt lefedem alufóliával, 180-185 C fokon, kb. 50 percig sütöm.
* Leveszem a fóliát és annyi időre visszateszem a sütőbe, amíg megpirul a teteje. Közben lereszelem a sajtot.
* Megszórom reszelt sajttal, visszateszem a sütőbe amíg a sajt ráolvad, megpirul.

Vélemény, hozzászólás?