Munkavállalás Ausztriában – Interjú Oprea Iuliával a Tiroli Álláskereső egyik alapítójával

Egyre népszerűbb az ausztriai munkavállalás a magyarok körében. Nem csak a viszonylag kis távolság, de a  kiemelkedő kereseti lehetőségek miatt is. 2011 májusától szabadon lehet vállalni munkát Ausztriában magyar állampolgárként. Ezzel kapcsolatban kérdeztük Oprea Iuliát a Tiroli Álláskereső egyik alapítóját.

– Milyen előnnyel jár, ha valaki a segítségetekkel vág bele az álláskeresésnek? Milyen buktatókat, nehézségeket tud veletek elkerülni?

 

– Azért érdemes nálunk jelentkezni, illetve rajtunk keresztül állást keresni, mert így az álláskereső közvetlen kapcsolatot tud teremteni a munkakereső a hirdetővel/munkaadóval. Nincs harmadik fél, aki félretájékoztat vagy visszatart bármilyen információt.

Minden hétfőn új álláshirdetések vannak a weboldalunkon, amelyekre közvetlenül lehet pályázni német nyelvű fényképes önéletrajzzal.

Ezen kívül minden hónapban egyszer szervezünk állásfelkészítő tréninget, melynek során gyakorlatias tanácsokkal, tapasztalatokkal látjuk el a résztvevőket és ugyanitt segítünk megírni egy jó német önéletrajzot, motivációs levelet, megmutatjuk nekik, hogyan kell önállóan is hatékonyan állást keresni, hiszen nem mindegy, hogy valaki 2 héten belül vagy 6 hónapon belül talál állást.

Olyan gyakori hibákra is felhívjuk a figyelmüket, amit sokan elkövetnek és aminek eredménye az, hogy soha nem hívják vissza a jelentkezés után.

Ilyenkor nem kell mérgelődni, hanem meg kell keresni a hibát és azt ki kell javítani.

Arról is szó esik, hogy kihez lehet fordulni jogi tanácsért külföldön, ha kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek (ami sajnos egyre gyakoribb).

 

– Konkrétan miben tudtok segíteni?

 

– Nyelvtanulásban és az osztrák szállodai állások megszerzésében.

 

– Mi az ügyintézés menete?

 

– Többféleképpen lehet nálunk jelentkezni: az egyik az önálló jelentkezés álláshirdetésekre, a másik pedig az, hogy szállodai megbízásokra ajánlunk valakit, aki nagyon jól beszél németül és megfelel a meghirdetett pozíciónak, illetve van a szezonális programunk, melynek során közvetlen kapcsolatba kerül az álláskereső a hálózatunkban lévő szállodákkal.

Ennek eredménye az, hogy a munkáltató felveszik az álláskeresővel a kapcsolatot abban az esetben, ha olyan munkaerőt keres, aminek megfelel a jelentkező.

Ilyenkor az első lépés az emailes kapcsolatfelvétel, önéletrajz küldés, telefonos interjú, személyes találkozó próbamunkával egybekötve, ahol napi 30-45 EUR-t fizetnek a munkáltatók és eltarthat akár 3-4 napig.

Ilyenkor biztosítanak szállást és ellátást, de a kiutazás költségei a jelentkezőt terhelik. Ha a próbanapok után mindkét fél úgy érzi, hogy rendben volt a próbaidőszak, akkor aláírják a munkaszerződést és megbeszélik a kezdés időpontját, amikor a jelentkező munkába áll.

Ez idő alatt végig segítünk az álláskeresőnek, ha szüksége van információra vagy tanácsra, illetve minket bármikor lehet hívni, mert szívesen segítünk ha valakinek szüksége van a tudásunkra, tanácsunkra.

 

– Mik a minimális elvárások, amelyeknek mindenképpen meg kell felelni életkor, nyelvtudás, végzetsség, munkatapasztalat, mentalitás vagy egyéb szempontok tekintetében?

 

– Minden pozícióban más elvárások vannak, de az első számú elvárás a jó német nyelvtudás. A szakképzettséget igénylő állásoknál (szakács, felszolgáló, cukrász stb.) elvárás a végzettség és a munkatapasztalat. A kisegítő munkaerő esetében (mosogató, szobalány, konyhai kisegítő) a jó német nyelvtudás és esetleg korábbi szállodai munkatapasztalat szerepel az elvárások között, illetve a konyhai kisegítő esetében elvárják a korábbi konyhai tapasztalatokat is.

 

– Szükséges-e dokumentumokkal igazolni végzettséget, munkatapasztalatot a szakmunkát nem igénylő, illetve a szakmunkát, szakirányú végzettséget igénylő pozíciók betöltéséhez?

 

– A szakképzettséget igénylő pozíciók esetében igazolni kell a végzettséget. Ilyenkor elég egy német fordítás a bizonyítványról, illetve az eredeti magyar bizonyítvány másolata.

 

– Felszolgáláshoz kell-e vendéglátós végzettség? Milyen végzettség szükséges egy recepciós álláshoz?

 

– A felszolgáláshoz abban az esetben nem szükséges végzettség, ha az illetőnek már sok évnyi tapasztalata van felszolgálóként. Tulajdonképppen nem a papír számít, hanem a tudás.

A recepciós álláshoz idegenforgalmi végzettséget szoktak kérni, felsőfokú német és angol nyelvtudást, Fidelio szoftver ismeretét és korábbi recepciós munkatapasztalatot.

 

– Felsőszintű vezetői pozíció elnyerhető-e szakirányú diploma nélkül?

 

– Sajnos vezetői pozíciókat nálunk még nem hirdettek meg. Véleményem szerint elérhető, ha valaki már több éve dolgozik annál a szállodánál és motivált meg jó munkaerőnek tartja a vezetőség. Minden lehetséges, csak akarni kell.

 

– Miben tudtok segíteni azoknak, akik nem beszélnek az elvárt szinten németül?

 

– Nyelvtanfolyamot tudunk neki ajánlani, illetve német vendéglátós nyelvkönyvet vásárolhatnak tőlünk.

 

– Ki állította össze a nálatok kapható nyelvkönyveket? Miben különböznek más nyelvkönyvektől?

 

– A tankönyveket mi állítottuk össze, saját külföldi munkatapasztalatunkra támaszkodva és nyelvtanárok lektorálták.

Abban különböznek más nyelvkönyvektől, hogy kifejezetten szállodai szakmákra bontottuk őket és a mindennapi helyzeteket, munkafolyamatokat ismerhetnek meg a könyveink révén. Három kategóriát különböztetünk meg: a szakács, felszolgáló és szobalány tankönyvek.

Tisztább képet kapnak a munkáról és az ottani életről, ha elolvassák a könyveket, nem beszélve arról, hogy megtanulják a szállodai/vendéglátós német nyelvet.

 

– Önállóan is használhatóak vagy csak nyelvtanári segítséggel?

 

– Önállóan is használhatóak.

 

– Ausztiában mennyire szezonális a vendéglátás?

 

– Ausztriában két szezon van: nyári szezon és téli szezon. A téli szezonban több szálloda üzemel, ezért olyankor nagyobb a munkaerő iránti kereslet.

 

– Tapasztalataitok szerint a hozzátok fordulóknak mennyire vannak reális elképzeléseik, elvárásaik a külföldi munkavállalással kapcsolatban?

 

– Sajnos még mindig sokan úgy gondolják, hogy nyelvtudás nélkül is el lehet helyezkedni és sikeresen végig lehet dolgozni egy szezont, de szerintünk ez több mint kockázatos és erre mindenkinek felhívjuk a figyelmét.

Bármikor kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek, illetve nem tudnak kommunikálni a kollégákkal és a főnökkel sem. Egy olyan iparágban, mint a turizmus, nem lehet “szalagsor mellett” dolgozni, itt más emberekkel kell kommunikálni nap mint nap és ehhez elengedhetetlen a jó német nyelvtudás.

Így is sokan nekivágnak tudatlanul és felelőtlenül, de általában róluk lehet olvasni a különböző médiumokban, hogy rosszul jártak…

Mindig próbáljuk tudatosítani a jelentkezőkben, hogy tanuljanak meg németül, szánják rá az időt, a pénzt és az energiát, különben nem lesznek versenyképesek.

Nagyon rossz hozzáállás az, hogy “én már 30 vagyok, többet nem fogok tanulni.” A mai világban nem szabad abbahagyni a tanulást!

 

– Milyen esélyei vannak egy magyar munkavállalónak közép- vagy felsőszintű vezetői pozíció megszerzésére?

 

– Mivel az ausztriai szállodák többsége családi vállalkozásként működik, ezért a legmagasabb pozíció, amit elérhet egy magyar az szerintem a recepció vezető. Ez azért van, mert minden családtag a szállodában dolgozik és a vezető pozíciókat ők töltik be, így nincs igény csak kisegítő személyzetre.

 

– Van-e különbség a fizetésekben az osztrák és a magyar munkavállalók között? A magyar munkavállalók ugyanazt a fizetést kapják-e, mint az osztrákok?


– Elvileg igen, gyakorlatilag nem mindig, hiszen megegyezés kérdése a fizetés összege és ha valaki alacsonyabb összegért is elvállalja a munkát, akkor már nem ugyanazt kapja mint egy osztrák, aki startból 20%-30%-al többet kérne. Aki nem beszél tökéletesen németül, az mindig egy kicsit kevesebbért is elvállalja az állást, mert tulajdonképpen még mindig négyszer többet keres mint Magyarországon, nem beszélve arról, hogy ingyen szállást és ellátást biztosítanak. Gyakorlatilag a fizetésük majdnem 100%-át is haza tudják hozni ilyen körülmények mellett.

 

Kapcsolódó cikkek:
Munkavállalás Ausztriában – Interjú Oprea Iuliával a Tiroli Álláskereső egyik alapítójával
Karácsony Zoltán: Kinyitott Ausztria, elmarad a magyar roham?
Karácsony Zoltán: Külföldi munkaszerzés, mire figyeljünk? (+VIDEÓ)
Hasznos tanácsok külföldi munkavállalóknak
Munkavállalás Ausztráliában – Interjú Hajdu Gábor bevándorlási ügynökkel
Munkavállalás Új-Zélandon – Interjú Vezsenyi Hajnalka bevándorlási ügynökkel
Várady Judit: Hogyan lehetsz sikeres munkavállaló? – 1. részlet
Várady Judit: Hogyan lehetsz sikeres munkavállaló? – 2. részlet

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?