Fontos tudnivalók Ausztráliába utazók számára

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Általános beutazási feltételek Ausztráliába
Munkát vállalni csak munkavállalói vízum birtokában,
illetve tanulói vízum esetében korlátozott óraszámban lehet.

A
részletes szabályok a következő honlapon tekinthetők meg: http://www.immi.gov.au/.
Az országba történő beutazáshoz vízum szükséges.

A fenti főszabály alól kivételt képeznek azok a magyar állampolgárok, akik a belépéstől számított 8 órán belül továbbutaznak Ausztráliából, és nem hagyják el a repülőtér tranzit várótermét, illetve megfelelnek a célországba történő belépéshez feltételeinek (vízum) valamint érvényes helyfoglalással rendelkeznek.

Az Ausztráliába történő beutazás pontos feltételeiről az Ausztrál Bevándorlási és Állampolgársági Minisztérium (Department of Immigration and Citizenship – DIAC) honlapján tájékozódhat. A honlap címe: http://www.immi.gov.au
Az Ausztrál Államszövetség Budapesti Nagykövetségének honlapján is tájékozódhat a beutazás feltételeiről, illetve a különböző vízumfajtákról és igénylésük módjáról. A nagykövetség honlapjának címe: http://www.ausembbp.hu/btpshungarian/home.html
Hangsúlyozottan kérjük az utazókat, hogy tartózkodjanak az engedélyezett tartózkodási napok túllépésétől. Akár 1 napos túltartózkodás is súlyos idegenrendészeti következményeket vonhat maga után. Amennyiben az ország elhagyása valamely akadályba ütközne, javasoljuk ezt még időben hozzák az ausztrál bevándorlási szervek tudomására.
Vízumbeszerzés-, illetve az országba történő beutazás előtt előtt kérjük, feltétlenül érdeklődjenek Ausztrália budapesti külképviseletén.
Munkavállalás Ausztráliában

Munkavállalás Ausztráliában csak munkavállalói vízum – illetve tanulói vízum esetében külön engedély – birtokában lehetséges. A részletes szabályok a következő honlapon tekinthetők meg: http://www.immi.gov.au/.

Az ausztráliai munkavállalásban érdekelt magyar állampolgárok hasznos információkat találhatnak a következő honlapokon: http://www.workplace.gov.au/, http://www.jobsearch.gov.au, illetve http://mycareer.com.au/.

Kérjük vegyék figyelembe, hogy a canberrai magyar nagykövetségnek, illetve a sydneyi főkonzulátusnak nem áll módjában közreműködni munkalehetőségek felkutatásában. Ausztráliában a „bevándorlási ügynökök” (immigration agent) igénybevétele engedélyezett. Díjazás ellenében segítik a munkát vállalni, vagy letelepedni szándékozókat. Szakmai szervezetük honlapja:  www.mia.org.au.

Fontos! Ezúton is nyomatékosan felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy tartsák be az ausztrál idegenrendészeti szabályokat, és turista vagy látogatói vízum birtokában ne vállaljanak munkát Ausztráliában. Egyben tájékoztatjuk, hogy az idegenrendészeti szabályok megsértése esetén az ausztrál hatóságok őrizetbe vehetik (és veszik) és rövid úton kitoloncolhatják a szabályok ellen vétő külföldieket!

A bevándorlási és vízumszabályok 2007 július 1-én életbe lépett változásainak lényeges elemei:

– az EU tagállamainak állampolgárai elektronikus úton benyújtott turista-, valamint a rövid időtartamú üzleti célú vízumok igénylése esetén mentesek a benyújtáskor fizetendő díj alól;
– a munkavállalási céllal igényelt vízumok kiadási feltételei közé bekerült az angol nyelvvizsga;
– a szövetségi kormány döntése alapján a 2008 júliusában Sydneyben megrendezendő 23. Katolikus Ifjúsági Világnapra (World Youth Day) érkező zarándokok vízuma díjmentes, három hónapos időtartamig többszöri belépésre jogosít.

Egyéb utazási tudnivalók, információk:

Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz
Az ausztrál hatóságok és intézmények nem alkalmaznak hátrányos megkülönböztetést a magyar állampolgárokkal szemben.

A nagykövetség felhívja a magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy az ausztrál idegenrendészeti szabályok megsértése esetén az ausztrál hatóságok idegenrendészeti őrizetbe vehetik a szabályok ellen vétő külföldieket. A nagykövetség ezúton is azt kéri a magyar állampolgároktól, hogy tartsák be az ausztrál idegenrendészeti szabályokat.

Egyéb, az utazási tanácsokat befolyásoló tényezők és események, beleértve a választásokat is
Az ausztrál karantén szabályok nagyon szigorúak, az ausztrál hatóságok a beutazók összes csomagját ellenőrzik. Gyakorlatilag tilos a nyers élelmiszerek, illetve szerves anyagokból ? fa, csont, stb. – készült tárgyak behozatala. Ezzel kapcsolatos információk elérhetők a mezőgazdasági, halászati és erdészeti minisztérium honlapján: http://www.aqis.gov.au.

Felhívjuk az Ausztráliában tartózkodó magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy csak a kijelölt helyeken ússzanak a tengerben. Minden esetben tartsák be az életmentő szolgálat utasításait, mivel a partközeli, nyílt tenger felé irányuló áramlatok rendkívül erősek lehetnek. (Az ausztrál életmentő szolgálatnak évente több mint tízezer, a nyílt tengerre kisodródott embert kell kimentenie; illetve évente majdnem 100 ember fullad a tengerbe a fenti okok miatt.)

A mobil telefonok a városokban jól működnek; de a térerősség a lakott területeken kívül gyakran nagyon gyenge, és az ország belső területein gyakorlatilag megszűnik!

2008. július 15-20-a között rendezik meg Sydneyben a katolikus Ifjúsági Világnapot (http://www.wyd2008.org), ennek következtében a fenti időszakban megnehezülhet a helyi közlekedés, illetve a szállás- és repülőgépjegy-foglalás.

Segélykérés
Az ausztrál segélykérő telefon (rendőrség, mentők, tűzoltóság) száma: 000.
Biztosítás
Az elutazás előtt érdemes átfogó egészségbiztosítást kötni a látogatás időtartamára a magas orvosi költségek miatt.

Jogosítvány, gépjárművezetés

Ausztráliában bal oldali (jobb kormányos) a közlekedési rend. A magyar „B” kategóriás jogosítvány nemzetközi kiegészítéssel használható a turista és látogató vízumok érvényességi idejéig. Az ezt meghaladó időtartamú tartózkodás esetén ausztrál jogosítványért kell folyamodni. Felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy kiutazás előtt ellenőrizzék jogosítványuk érvényességét, mivel annak meghosszabbítására a külképviseleteken keresztül nincs lehetőség!

Szállásfoglalás

Magyarországi utazási irodánál megrendelt és kifizetett szállás és programok esetén rendelkezni kell a befizetést bizonyító voucherrel (vagy annak másolatával), mivel előfordulhat, hogy az átutalt pénz nem érkezik meg időben.
Egyéb információk
Ausztráliában 240 voltos és 50 Hz-es a villamos áram. Az ausztrál elektromos csatlakozók eltérnek a magyar szabványtól.

Vélemény, hozzászólás?