Fodor Marcsi: Irány az intézmény! (Anglia – bölcsőde, óvoda, iskola)

Bölcsi, iskola, óvoda – a Magyarországon jól ismert rendszer teljesen másként működik Angliában. Az az elgondolás, hogy a gyereknek három, de legalábbis kétéves korig az anyja mellett a helye, Nyugat-Európában korántsem magától értetődő. Itt azt mondják, hogy egy anya attól még maradhat dolgozó nő, hogy szült egy-két gyereket. És a gyereknek nem árt – az anyának meg kifejezetten hasznos, ha minél hamarabb visszamegy dolgozni.
A munkahelyek többsége ehhez nagyon rugalmasan áll hozzá – itt Angliában rengeteg a félállás, az otthoni munka, de még kifejezetten „iskolaidőben” végzett munkát is hirdetnek. Merthogy a suli itt egyáltalán nem estig tart – délután 3-kor kicsöngetnek, és nincs napközi. A gyereket pedig valakinek el kell hozni.


Találtam egy nagyon hasznos kis brossúrát, amely szépen végigveszi, hogy milyen lehetőségei vannak az anyának, ha pici gyereke van, és dolgozni szeretne. Elvileg ugyanis a bölcsődék már hathetes kortól, beveszik a gyereket, ezt csak nagyon kevesen tudják megfizetni. Ugyanis minél korábban megy egy gyerek bölcsibe, annál többet kell érte fizetni. Viszont ha anya dolgozik, akkor a munkahely afféle az otthoni meleg-ételjegyhez hasonló „bölcsijegyet” (childcare voucher) adhat neki, ami csökkenti a költséget. 


A legelső választási lehetőség a childminer – aki olyan, mint otthon a családi napközi. A saját otthonában vigyáz több gyerekre. Ennek ára területenként eltérő, valahol 3 és 7 font között van óránként. Átlagosan heti 140 fontot szoktak erre költeni a családok. Ami jó benne, hogy rugalmas, alkalmazkodik a gyerek és a család igényeihez. Igénybe lehet venni csak pár napra, vagy pár órára is, de általában csak munkaidőben vállalnak gyerekfelügyeletet, tehát reggel 8-tól délután 6-ig. 


Ennél rugalmasabb a nanny azaz a hagyományos dadus, akit mi babysitternek hívunk. Ha teljes állásban alkalmazzuk, hetente 250-400 fontot kér, attól függően, hogy hány órára hívjuk magunkhoz, és emellett még adót és társadalombiztosítást is kell utána fizetni. Ami jó benne, hogy a gyerekre saját otthonában vigyáz és vállal esti gyerekfelügyeletet is. 


Ennél intézményesebb a Day Nursery, ahová ötéves korig járhatnak a gyerekek. Átlagosan 152 fontba kerül hetente, de ez területenként nagyon változó, akár 200 font fölötti összeggel is számolhatunk. Itt általában reggel 7-től este 7-ig vállalnak gyerekfelügyeletet, de lehetőség van félnapos vagy csak félhetes ellátásra is – természetesen olcsóbban. Egy ismerős angol anyukát kérdeztem tegnap, ő a kétéves fiát heti két napot viszi a Nurserybe, ezért 265 fontot fizet havonta, és azért ilyen keveset, mert ő egyedülálló szülő, és támogatja az önkormányzat.


Három éves kortól már heti 15 óra ingyenes intézményes ellátásra jogosult a gyerek, évi 38 héten át. Ez az otthoni kötelező iskolaelőkészítő nagycsoportos ovinak felel meg. Itt felkészítik a gyereket a hamarosan közelgő iskolai, közösségi életre. A napi átlagosan három órányi szabadidő a gyakorlatban anyukának nagyobb teher mint szusszanás, mert épp csak egy nagybevásárlásra, vagy takarításra elég. 


Kétéves kortól a gyerek akár Nursery Schoolba is járhat, ha államiba felveszik a gyereket, akkor ingyenesen. Ha nincs már hely, akkor vannak fizetős magánintézmények, ezek félévente 800-1200 fontot kérnek. Általában 9-től fél 4-ig vállalnak gyerekfelügyeletet, de lehet félnapos ellátást is kérni. Ez a magyar ovinak megfelelő hely, ahol alapvető készségeket, kulturális képességeket csöpögtetnek a gyerekbe.


Van még a Pre-School és a Playgroup, amelyekben csakis oktató munka folyik. Itt foglalkozásonként kell fizetni 5-7 font közötti összeget, ez 2-3 órás időtartamot jelent, és nem feltétlen van minden nap. Gyakran a helyi közösség működteti, és a szülők is besegíthetnek közösségi munkásként. 


A választási lehetőségek özöne később sem ritkul. Angliában az állami oktatás 5 és 16 éves kor között kötelező és ingyenes, de az oktatási rendszer nagyon más Nagy Britannia különböző részein. 
Az iskola 4 vagy 5 éves korban kezdődik (ha a gyerek szeptember 1-ig betölti a négyéves kort, akkor mehet suliba, ha nem, akkor afféle évvesztesként még egy évet várnia kell). Magyar anyai szívnek ez a korai kezdés nagyon durván hangzik, ám közelről megnézve óriási különbség van ám egy magyar és egy angol iskola között. Utóbbi alsóban sokkal lazább, játékosabb. Először egy év Reception Year-rel kezdenek a gyerekek, amikor olvasni tanulnak, alapvető matematikai műveleteket, színeket, formákat tanulnak. Utána kezdik az igazi munkát a Primary school-ban, amely 5-11 éves korig tart. (Skóciában 12-éves korig, Írországban pedig már 4-11 éves kor között.)


Ez általában a legközelebbi iskola, ahová az önkormányzat osztja be az embert, de ha vannak szabad helyek, a szülő választhat más iskolát is. A beiratkozás áprilisban van, és ha az ember lekési, könnyen várólistára kerülhet. (Nálunk a 7 évesnek hat hetet kellett várnia, míg az önkormányzat helyet tudott neki biztosítani!)
Hasonlóan a magyar alsótagozatos rendszerhez, a gyerekek ugyanabban a csoportban és ugyanazzal a tanárral vannak egész nap. Nagyon sokan játszanak, gyakran mennek a szabad levegőre és inkább a csoportmunkán van a hangsúly, semmint a frontális tanár általi oktatáson.


Az ingyenesség szó szerint értendő – nincs tankönyv, nincs tolltartó, még egy festékkészletet se kell a suliba vinni. Csak a tornacuccot és az egyenruhát kell a szülőnek fizetnie, a gyerekek minden mást az iskolától kapnak, még a füzeteket is, amibe írnak. Csak a délutáni különórákért (ha a gyerek akar járni) és az ebédért kell fizetni (hacsak nem otthonról visz ebédet, ezt kb. a gyerekek fele teszi meg, tehát egyáltalán nem kirívó eset.)


Természetesen ez csak az állami iskolákra igaz. Emellett vannak még egyházi iskolák is, amelyek ugyan nagyon jó hírűek és magas színvonalúak, de feltétel a hitbéli kötődés, a rendszeres templombajárás, és emellett még fizetős is. Vannak független magániskolák (Independent school) amelyek nem kapnak állami támogatást, ezért meglehetősen drágák, ám némelyikbe ösztöndíjat kaphatnak a tehetséges, vagy rászoruló hallgatók. Több mint 2500 ilyen iskola létezik, és az angol gyerekek 8%-a jár ilyenbe. És vannak még a Grammar Schoolok, amelyek nagyon drágák, nagyon gazdagoknak és szinte mindig benntlakásosak. 

Néhány link:
Az angol iskolákról:

http://www.ofsted.gov.uk/oxcare_providers/list
http://news.bbc.co.uk/1/hi/education/league_tables/default.stm


Tankönyvek és online oktatási anyagok (a KS1 szintet 7 évesen, a KS2-t 11 évesen kell tudni teljesíteni)

http://www.lettsandlonsdale.com/
http://www.oup.com/oxed/primary/oxfordreadingtree/
http://www.nelsonthornes.com

 

WEB: Fodor Marcsi: Angliában babázok
          Három gyerekkel irány Anglia!

 

Kapcsolódó cikkek:
Berekméri Ágnes: Frozen Shoulder (Görögország – orvos)
Kreisz Viktor: Az élet örömei – élmények Magyarországról
Dóka Bernadett: Limon
K. Tengeri Dalma: Az első törökországi karácsonyunk
Vera Szutorisz: Navidad en España – Karácsony Spanyolországban
Vera Szutorisz: Két év és két napja (Korea)
Vojáki-Nagy Andrea: Garda-tó
Vukov-Bencsáth Eszter: Portugália magyar szemmel IV. – A portugál oktatási rendszer és velejárói
WorldWalk-Peacetour
Vukov-Bencsáth Eszter: Portugália magyar szemmel III.
Vukov-Bencsáth Eszter: Portugália magyar szemmel II.
Vukov-Bencsáth Eszter: Portugália magyar szemmel I.
Várady Judit: Kérdések? Miértek?

 

 

Vélemény, hozzászólás?