Milyen utazási kedvezményeket kaphatok nyugdíjasként, vagy diákként az EU különböző tagállamaiban?

 

A különböző kedvezmények biztosítása az Európai Unióban a tagállamok nemzeti jogi hatáskörébe tartozik, ezekre vonatkozó általános, minden EU tagországra vonatkozó uniós szabályozás, rendelkezés nincs.

 

A hazai kedvezmények nem érvényesek egy másik uniós tagállamban. A tagállamok kötelezettsége, hogy minden más tagállam állampolgárának országon belül ugyanazon kedvezményeket, ugyanazon feltételekkel nyújtsák, mint sajátjaiknak.

Ebből következően a magyar állampolgárok ugyanazon kedvezményeket élvezhetik valamely uniós országban, mint az ottani állampolgárok. A nyugdíjasoknak járó kedvezmények rendszerint korhoz kötöttek (többnyire 60-65 év felett járnak), így általában külföldön elegendő a személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel igazolni a jogosultságot.

Az egyenlő bánásmód alapelvének megfelelően más uniós tagállamok Magyarországon tartózkodó nyugdíjasai számára is biztosítani kell ugyanazokat a kedvezményeket, amelyek a magyar nyugdíjasokat megilletik.

Bármely tagállam saját nyugdíjas állampolgárainak kedvezményt biztosíthat tehát, azonban abban az esetben, ha az utazási kedvezmény igénybevételének feltételeként kizárólag meghatározott életkor betöltését írja elő, azt az egyenlő bánásmód és a diszkrimináció tilalma értelmében valamennyi EU tagállam meghatározott életkort betöltött nyugdíjas (tehát magyar) állampolgárára is alkalmazni kell.

Az utazási kedvezményekről naprakész, összesített adatok nem állnak rendelkezésre, mert a kedvezmények meghatározása minden tagállamban máshogy történik, sok helyen tartományi, helyi önkormányzati hatáskör.

Az alábbiakban az EU tagállamainak utazási kedvezményeiről található pár hasznos információ:

AUSZTRIA


Nyugdíjas kedvezmények (VORTEILScard Senior)

A nyugdíjas kedvezményekre feljogosító kártyát a nők 60, a férfiak 65 éves kortól válthatják ki, ennek ára 2009-ben 26,90 euró. A kártya alapesetben egy évig érvényes, de azok számára, akik kapnak valamilyen kiegészítő juttatást (pl. Ausgleichszulage, vagy Ergänzungszulage), ingyenes és öt évig érvényes. A kártya maximum 50% százalék kedvezményre jogosítja fel használóját a vonatokon és buszokon. A kártya bármelyik vasútállomáson beszerezhető. További információ a kártyáról az osztrák vasúttársaság honlapján olvasható.

Alsó-Ausztriában 45% kedvezményt biztosít a kártya, erről a kedvezményről bővebb információ az ÖEBB honlapján található.

További kedvezmények olvashatók az osztrák vasúttársaság honlapján.

Diákkedvezmények (VORTEILScard<26)

A kedvezményre feljogosító kártya (Vorteilscard<26) kiv=”” lt=”” s=”” ra=”” 26=”” ves=”” kor=”” alatt=”” van=”” lehet=”” g=”” a=”” k=”” rtya=”” egy=”” vig=”” rv=”” nyes=”” 50=”” kedvezm=”” nyt=”” ny=”” jt=”” haszn=”” l=”” j=”” nak=”” vre=”” 19=”” 90=”” eur=”” tov=”” bbi=”” di=”” kkedvezm=”” nyekr=”” inform=”” ci=”” az=”” span=””>osztrák vasúttársaság honlapján olvasható.

Bécs

A gyerekek az osztrák fővárosban 6 éves kor alatt minden nap ingyen utazhatnak. A 6-15 éves kor közöttiek vasár- és ünnepnapokon és a bécsi tanítási szünet napjain ingyen, a többi napokon pedig fél áron utazhatnak. A kor igazolásához diákigazolványra van szükség. A nyugdíjasok számára létezik kedvezményes nyugdíjas jegy, melyet a nők 60, a férfiak 65 éves kortól vehetnek igénybe. A bécsi tömegközlekedésben igénybe vehető további kedvezményekről és a diákkedvezményről információt a fenti honlapokon talál.

A fenti kedvezmények vonatkoznak a külföldiekre is.

 

 

 

BELGIUM

Közlekedés vasúton

 

 

Nyugdíjas kedvezmények

 

Nyugdíjas jegyet 65 év felett lehet váltani és hétköznapokon 9 óra után lehet igénybe venni, emellett szombaton és vasárnap, illetve ünnepnapokon egész nap érvényes. A nyugdíjas jegy ára 2009. január 1-jétől 5 euró, mely másodosztályon oda-vissza érvényes két állomás között belföldön, az alábbi megjelölésekkel ellátott vonatokon: IC, IR, L, P, CR, ICT.

 A nyugdíjas kedvezményt csak meghatározott időpontokban lehet igénybe venni. A nyugdíjas kedvezmény további feltételeiről itt olvasható további információ.

További kedvezményekről a belga vasúttársaság honlapján található bővebb információ.

Diákkedvezmények

A diákok 26 év alatt kiválthatnak ún. iskolai vasúti kártyát (School Railcard), ami a Journey Railcard 20%-ába kerül (Journey Railcard: 1 hétre másodosztályra 9,40 euró), és korlátlan számú utazásra jogosít.

A 26 év alattiak részére létezik egy másik kártya is, az ún. Go Pass, ezzel összesen 10 másodosztályú utat lehet megtenni. A kártya 50 euróba kerül 2009-ben, és a vásárlás napjától számított 1 évig érvényes, és bármely két belga város között fel lehet használni. Nemcsak az használhatja, aki kiváltotta, hanem más is, amennyiben megfelel a kiváltás feltételeinek.

Belgium hivatalos honlapján további információk olvashatók a tömegközlekedésről, illetve a kedvezményes utazás feltételeiről.

Brüsszeli tömegközlekedés és buszközlekedés

Nyugdíjas kedvezmények

 

A 65 év feletti brüsszeli lakosoknak automatikusan jár a 65+ kártya, amivel ingyen utazhatnak a STIB (brüsszeli tömegközlekedési vállalat) hálózatában, kivéve a reptéri járatokat és a Noctis éjszakai járatait. A kártya érvényes a de Lijn és a TEC hálózatában is.

A flamand vagy vallon területen élő 65 év felettiek a 65+ de Lijn vagy 65+ TEC kártyával utazhatnak ingyen, ezt a két társaság helyi irodáiban kell igényelni.

A 65 év felettiek kedvezményes utazásáról a STIB honlapján olvasható részletesebb információ.

Diákkedvezmények

A diákok különböző kedvezmények igénybevételéhez kiválthatják az ún. MOBIB kártyát, melynek érvényesítéséhez még egy bérletet is kell váltani. A diákok kedvezményes utazásának feltételeiről a brüsszeli tömegközlekedési vállalat honlapján olvashat.

A 18-25 év közötti külföldiek számára elérhető az ún. MannekenPass, ez tartalmaz egy Brüsszel-térképet, egy egynapos jegyet a brüsszeli tömegközlekedésre (STIB network).

 

BULGÁRIA

Utazás vasúton

 

Nyugdíjas kedvezmények

A nyugdíjas kedvezmények a „Senior Citizen” kártya megvásárlásával vehetők igénybe, mely 1 levába kerül (2009) és 50%-os kedvezményre jogosítja fel használóját. A nők 57, a férfiak 62 éves koruk felett vehetik igénybe. Ehhez be kell mutatni a személyi igazolványt és a nyugdíjról szóló igazolást.

Amennyiben az utas nem kívánja kiváltani ezt a kártyát, továbbra is jogosult 50%-os kedvezményre, ha bemutatja a nyugdíjról szóló igazolást az utazás helyszínén (ha nem rendelkezik kártyával, akkor minden utazásnál be kell mutatnia az igazolását).

Nemzetközi utazáshoz 60 éves kor felett ki lehet váltani a „Railcard ‘S’” kártyát 30 leváért, melynek birtokában 25%-os kedvezménnyel lehet jegyet vásárolni egy éven keresztül. A kártya kiváltásához szükség van érvényes útlevélre vagy személyi igazolványra valamint a nyugdíjról szóló igazolásra.

Ezzel kapcsolatban további információ olvasható a bolgár vasúttársaság honlapján.

Diákkedvezmények

A STUDENT kártya, melyet a bolgár vasúttársaság állít ki, 50%-os kedvezményre jogosít. A kártya ára 2009-ben 1 leva, és a kiállítástól számított egy évig érvényes. Minden oktatási intézményben tanuló diák és nappali tagozatos egyetemi hallgató igényelheti 26 éves korig. A kártya kiváltásához iskolai igazolásra és hallgatók esetében leckekönyvre is szükség van. Erről a kártyáról bővebb információ a vasúttársaság honlapján található.

Külföldi diákoknak 12 és 26 éves kor között a diákkedvezmények igénybevételéhez ISIC kártyával van lehetőségük, mely kiváltásához nemzetközi diákigazolvány szükséges. A 18 évesnél idősebbek (tanulók, nappali tagozatos hallgatók, Phd hallgatók) kiválthatják a DSC ISIC VISA ELECTRON-t. A kártyák az USIT Colours irodákban válthatók ki, és tulajdonosaiknak 50%-os kedvezményt biztosítanak a vasúti szolgáltatásokhoz.

ISIC kártyáról további információ a kártya hivatalos honlapján található. Az Usit Colours irodákról további információ az iroda hivatalos honlapján érhető el. További információ a bolgár vasúttársaság honlapján olvasható.

 

CIPRUS

A budapesti székhelyű Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal tájékoztatása szerint jelenleg nincs igénybe vehető utazási kedvezmény Cipruson, ennek oka, hogy a tömegközlekedés nagyon szerény méreteket ölt.

 

Utazás busszal

A ciprusi helyközi közlekedésről információ a busztársaság honlapján, a nicosiai közlekedésről részletes információ itt olvasható. A közlekedéssel kapcsolatos általános információkról az alábbi információs oldalon lehet tájékozódni.

 

CSEHORSZÁG

Utazás vasúton

 

Nyugdíjas kedvezmények

Minden nyugdíjas jogosult utazási kedvezményre, a 70 év felettieknek pedig lehetősége van kiváltani az In-Senior kártyát, mellyel 25%-os kedvezményt vehetnek igénybe. A kártya ára egy évre 990 cseh korona, két évre 1890 korona, három évre 2790 korona.

Bővebb információ a cseh vasúttársaság honlapján olvasható.

Diákkedvezmények

A 15-26 éves kor közötti fiataloknak lehetőségük van utazási kedvezményt biztosító kártya kiváltására. Ennek két típusa létezik, az egyiket (In junior card) egy éves időtartamra, a másikat (Junior Pass summer) három hónapra lehet kiváltani. A kártya 50%-os kedvezményre jogosít. Az éves kártya 600 koronába, a nyáron érvényes 100 koronába kerül 2009-ben.

További információ a kártya nyújtotta kedvezményekről és a díjszabásról a cseh vasúttársaság honlapján található.

Utazás buszon

Diákkedvezmények

A diákoknak 15 éves korig a teljes jegyár 37,5%-át, 15-26 éves kor között pedig legfeljebb 75%-át kell kifizetniük. A kedvezmény igénybe vételéhez szükség van érvényes diákigazolványra. Külföldi diákokra is vonatkozik a kedvezmény. További információ a cseh busztársaság honlapján található.

 

DÁNIA

Utazás vasúton

 

Nyugdíjas kedvezmények

A 65 év felettiek, és azok a nyugdíjasok, akik a dán törvények szerint szociális nyugdíjat kapnak, jogosultak a kedvezményes utazásra. Ehhez szükség van egy igazolványra, melyet ingyenesen ki lehet váltani bármely vasútállomáson. A kiváltáshoz szükséges egy egy évnél nem régebbi nyugdíjszelvény és egy fénykép. A jogosultak hétfőn, kedden, szerdán, csütörtökön és szombaton 50%-os kedvezménnyel, pénteken és vasárnap 25%-os kedvezménnyel utazhatnak. A kedvezmény a 65 év feletti külföldiekre is vonatkozik.

További információ a dán vasúttársaság honlapján található.

Diákkedvezmények

Az ún. DSB WildCarddal a 16 év alatti fiatalok kedvezményes jegy vásárlására jogosultak. Hétfőn, kedden, szerdán, csütörtökön, és szombaton 50%-os, pénteken és vasárnap 25%-os kedvezményt vehetnek igénybe. A kedvezményről további információ a dán vasúttársaság honlapján olvasható.

 

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

Utazás vasúton

 

Nyugdíjas kedvezmények

A 60 éves kornál idősebbek vásárolhatnak egy ún. „Senior Railcardot”, amelynek ára 24 font 2009-ben, érvényessége egy év. Kiváltásához az életkor igazolvánnyal való alátámasztására van szükség, továbbá egy igénylőlapot kell kitölteni. A Gatwick, Stansted repterek vasútállomásain, a Luton reptér parkolójában, és a Manchester reptéren lehet beszerezni. Azonban a Heathrow repülőtéren nem lehet kiváltani. A reggeli csúcsforgalomban 9.30-ig nem lehet használni a kártyát.

A Senior Railcarddal rendelkezők különböző kedvezményeket vehetnek igénybe múzeumokban, galériákban, színházakban, éttermekben és hajókirándulásokon. A Senior Railcard nyújtotta egyéb kedvezményekről bővebb információ az alábbi oldalon olvasható.

A kártyáról részletes információ olvasható a Directgov honlapján. A megvásárolható jegytípusokról részletes információ itt olvasható.

A kedvezményt külföldiek is igénybe vehetik.

Diákkedvezmények

A diákkedvezményeket a 16-25 éves kor közötti fiatalok vehetik igénybe, illetve 25 éves kor felettiek is, amennyiben nappali tagozaton tanulnak. A kedvezményekre jogosító Young People’s Railcard kiváltásához 25 év alatt érvényes útlevél vagy személyi igazolvány; 25 éves kor felett nemzetközi diákigazolvány, vagy egyéb, a nappali tagozatos tanulmányokat igazoló dokumentum szükséges. A kártya 24 fontba kerül (2009) és külföldiek is igénybe vehetik, kiváltani pedig ugyanott lehet, ahol a fent említett Senior Railway Cardot.

Egyes jegytípusok vagy időszakok esetén (jellemzően csúcsidőben) van egy minimális összeg, amit mindenképpen ki kell fizetni. A kedvezményeket buszjáratokon is igénybe lehet venni, néhány esetben itt is van egy minimálisan fizetendő összeg, akárcsak a vonaton.

A Railcardról, illetve a vásárolható jegyekről további információ a fenti honlapokon található.

Utazás busszal

Az Egyesült Királyságon belüli vasúti utazásnál lehetőség van az ún. „Plusbus” kedvezményes árú jegy megváltására, melyet a vonatjegyhez lehet váltani. A Plusbus a vonatút kezdő- és célvárosán belül jogosítja fel használóját korlátlan számú utazásra a helyi tömegközlekedésben.

Az Egyesült Királyságban az idősebbek (többnyire 60 év felett) ingyen utazhatnak. Ennek feltételei a négy alkotmányos részben a következők:

Anglia

Minden 60 év feletti angliai állandó lakos és fogyatékkal élő a National Bus Pass igazolvánnyal ingyenesen veheti igénybe a csúcsidőn kívüli tömegközlekedést. Ez azt jelenti, hogy hétköznapokon 9.30 és 23 óra között, hétvégén és ünnepnapokon pedig időkorlátozás nélkül ingyen utazhatnak. Az igazolványt a helyi okmányirodában lehet kiváltani ingyen, azonban a cseréért fizetni kell. További információ a nyugdíjas és fogyatékos kedvezményről a kormány honlapján olvasható.

Wales

A 60 év felettiek kedvezményes utazásra jogosultak Walesben. Ehhez szükséges a Concessionary Bus Pass igazolvány, melyet a helyi hatóságoknál kell igényelni. Az igazolvány ingyenes utazásra jogosít minden helyi járaton időkorlátozás nélkül, és néhány távolsági szolgáltatást is igénybe lehet vele venni.

Skócia

Minden 60 év feletti személy jogosult ingyenes utazásra Skóciában, minden helyi járaton és a menetrend szerint közlekedő távolsági járatokon. A kedvezmény igénybevételéhez National Entitlement Cardot kell igényelni. Az igénylésről bővebb információ itt érhető el.

Észak – Írország

 A Senior SmartPass-szal a 65 év feletti írországi lakosok ingyenesen utazhatnak a buszokon és vonatokon. A Senior SmartPass az észak-ír regionális tömegközlekedési vállalat, a Translink busz- és vasútállomásain igényelhető. Még több információ az észak-írországi kedvezményekről a Translink oldalán található.

Nyugdíjas kevezmények távolsági járatokon

Angliában és Walesben a 60 év feletteiknek automatikusan a �routesixty’ útiköltséget számolják fel, ami azt jelenti, hogy 50%-kal olcsóbban utazhatnak a legtöbb járaton. A kedvezményben részt vesz a National Express távolsági hálózata, mely Angliában és Walesben működik és a Citylink, ami Skóciában szállítja az utasokat.

London

Nyugdíjas kedvezmények

A London boroughban élő idősek és fogyatékkal élők számára a Freedom Pass elnevezésű kártya lehetővé teszi, hogy ingyen utazzanak a londoni tömegközlekedési hálózaton. A részletek a Freedom Pass oldalán olvashatók.

Gyermek- és diákkedvezmények

A gyermekek és diákok számára kedvezményes az utazás Londonban, melyhez szükséges a korcsoportjuknak megfelelő Oyster photocard – új nevén Zip – kiváltása. Az 5 éves kor alatti gyerekek felnőtt kíséretével ingyen utazhatnak a londoni tömegközlekedés járművein. Az 5 és 10 év közöttiek utazhatnak kísérettel vagy anélkül, mindkét esetben ingyen. A 11-15 év közötti gyerekek ingyenesen utaznak a villamosokon és buszokon, és kedvezményes áron a metrón, a DLR-en (Kelet-Londonban közlekedő vasúton), és a London Overgroundon (londoni vasúthálózaton). A 16 év felettiek kedvezményes, gyerek díjszabással utazhatnak minden tömegközlekedési eszközön. Azok a 16-18 év közöttiek, akik London boroughban laknak, és nappali képzésben tanulnak, ingyen utazhatnak busszal és a villamossal. A 18 év felettiek is részesülnek kedvezményben, amennyiben tanulnak még.

A 18 év felettiek kedvezményeiről részletes információ a londoni közlekedési vállalat aloldalán olvasható. A gyermek- és diákkedvezményekről részletes információ itt olvasható.

További kedvezmények

Az angol kormány azzal is segíti a munkanélküliek, a „New Deal” kártyával kedvezményesen utazhatnak. A New Deal kártyáról további információ a londoni tömegközlekedési társaság honlapján olvasható.

A háborús veteránok is kedvezményesen utazhatnak 2008 novembere óta Londonban. Bővebb tájékoztatás a veteránok utazási kedvezményéről ezen az oldalon olvasható.

 

ÉSZTORSZÁG

Utazás vonattal

 

Az Edeleraudtee közelekési társaságról bővebb információ itt olvasható, még a jegyárakról és a kedvezményekről itt lehet tájékozódni.

A Go Rail kedvezményekről bővebb információ ezen a honlapon található.

Utazás busszal

A helyközi buszközlekedésről, menetrendekről az észt busztársaság honlapján található információ.

 

FINNORSZÁG

Utazás vonattal

Nyugdíjas kedvezmények

 

A 65 év feletti, illetve a 65 év alatti nyugdíjas személyek 50%-os kedvezményben részesülnek, a kedvezmény igénybevételéhez – az életkor igazolásához – szükséges a személyi igazolvány bemutatása.

A nyugdíjas kedvezményekről további információ a finn vasúttársaság oldalán található.

Diákkedvezmények

Azok a diákok részesülnek kedvezményben, akik nappali tagozaton tanulnak és nincs még diplomájuk. A kedvezmény igénybevételéhez szükség van egy ún. vasúti diákkártyára (VR student card), melyet a vonaton jegyellenőrzéskor be kell mutatni.

A kedvezmény vonatkozik külföldi diákokra is, amennyiben minimum 8 hónapot tanulnak ott megszakítás nélkül. A külföldi diákokra, akik nem Finnországban tanulnak, nem vonatkozik a kedvezmény, továbbá azokra a diákokra sem, akik nemzetközi diákszervezetek igazolványaival rendelkeznek. A vasúti diákkedvezményekről további információ a finn vasúttársaság honlapján található.

 

Utazás busszal

 

Nyugdíjas kedvezmények

65 éves kor felett 30% kedvezmény jár elővételben váltott menetjegyekre, ehhez igazolni kell a kort személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal. A kedvezmény igénybevételének további feltétele a minimum 80 km-es utazás.

További információt a nyugdíjas kedvezményekről a finn busztársaság oldalán található.

Diákkedvezmények

A nappali tagozaton tanuló diákok 50%-os kedvezményre jogosultak, ehhez a menetjegyet elővételben kell megváltani, és minimum 80 km-t kell utazni ahhoz, hogy igénybe lehessen venni. A kedvezmény a Finnországban nappali tagozaton tanuló külföldi diákokra is vonatkozik.

A diákkedvezmény további feltételeiről bővebb információ a finn busztársaság honlapján olvasható.

 

FRANCIAORSZÁG

Utazás vonattal

Nyugdíjas kedvezmények

 

A nyugdíjasoknak lehetőségük van igénybe venni a Senior kártyát (Carte Senior), mellyel akár 50%-kal is csökkenhet a menetjegy ára. Bővebb információ a francia vasúttársaság honlapján található.

Diákkedvezmények

A diákok igénybe vehetik a Carte 12-25 elnevezésű kártyát, melynek segítségével minimum 25%-os, de akár 60%-os kedvezményt is kaphatnak az utazás során. További információ a francia vasúttársaság honlapján található.

Párizs

 

A 4 év alatti gyermekek ingyen utazhatnak a metrón, busz- és HÉV-járatokon. A 10 év alatti gyermekek 50%-os kedvezményben részesülnek.

A 21 év alatti diákok és 26 év alatti egyetemi hallgatók kedvezményes éves bérlet vásárlására jogosultak.

Nyugdíjas kedvezmény csak a Franciaország területén lakó nyugdíjasok számára vehető igénybe, melynek feltétele a jogosultságot igazoló kártya kiváltása.

Nagycsaládosok (3 vagy annál több gyerek) az ún. „kék nagycsaládos kártya” kiváltása után 50%-os kedvezménnyel utazhatnak a metrón, buszon és HÉV-vonalakon.

A 10 főt meghaladó iskolai csoportok nagykorú felügyeletével 50%-os kedvezményt vehetnek igénybe a párizsi tömegközlekedésben, a kedvezmény azonban nem érvényes a buszra és a villamosra, valamint a város és a repülőtér között üzemelő járatokra.

A párizsi tömegközlekedés tarifáiról és az igénybe vehető egyéb kedvezményekről bővebb tájékoztatás található az RATP oldalain.

 

GÖRÖGORSZÁG

Utazás vonaton

 

Nyugdíjas kedvezmények

A 60 év felettiek valamilyen személyazonosító okmány (Útlevél, személyi igazolvány) bemutatásával jogosultak a Senior Citizen Card kiváltására. Ez 16,14 euróba kerül és 25% kedvezményt biztosít egy évig. További információ az alábbi oldalon.

Diákkedvezmények

A 26 éven aluli személyek szintén jogosultak 25%-os kedvezmény igénybevételére. Erről bővebb információ az alábbi oldalon olvasható.

A görög vasutakról további információ olvasható a vasúttársaság hivatalos oldalán , illetve a Turisztikai Hivatal oldalán.

Utazás busszal

A görög helyi buszközlekedésről a busztársaság oldalán olvasható több információ.

 

HOLLANDIA

Utazás vasúton

 

Kedvezmények

A holland vasúton lehetőség van az ún. „Off-Peak Discount Pass” kiváltására, mely 50 euróba kerül (2012), egy évig érvényes, és 40%-os kedvezményt ad a jegy árából, továbbá a kártya tulajdonosával együtt utazó további három személy is jogosult a kedvezményre. A kedvezményt hétköznapokon 9 óra és 16 óra között, valamint a hétvégén egész nap igénybe lehet venni.

60 éves kor felett lehetőség van ún. „Off-Peak Free Pass” kedvezményt igénybe venni, ez az 50 euró mellett további 14 eurós kiadást jelent, viszont 7 kiválasztott napon ingyen lehet utazni a csúcsidőn kívül. További információ a fenti honlapon található.

Diákkedvezmények

Az „OV Studentenkaart” tulajdonosa 40%-os kedvezményre jogosult az összes belföldi vasúti utazás árából, további 3 személy, aki a kártya tulajdonosával együtt (azonos napon és kocsiban) utazik, szintén jogosult a 40%-os kedvezményre hétköznapokon 9 óra után, hétvégén, ünnepnapokon, júliusban és augusztusban egész nap. A kártya emellett a tömegközlekedésben is különböző kedvezményre jogosít.

Bővebb információ a holland vasúttársaság honlapján olvasható. Aki rendelkezik diákigazolvánnyal, jogosult a kártyára.

 

Utazás busszal, villamossal és metróval

 

Nyugdíjas és Diákkedvezmények

Hollandiában a diákok és nyugdíjasok közös jeggyel vehetik igénybe a kedvezményeket az utazás során. Az utazáshoz szükséges jegyből, a „Strippenkaarten”-ből létezik kék színű, mellyel teljes áron lehet utazni, és létezik piros, mely kedvezményes árú utazásra jogosít. A piros színű Strippenkaarten, „15-strippenkaart” néven kapható, kedvezményes utazásra jogosít a buszon, a villamoson és a metrón. A kedvezményeket a 15-strippenkaarttal a 65 év feletti belföldi és külföldi utasok – életkoruk igazolása mellett -, a diákigazolvánnyal rendelkezők és a 4-11 év közöttiek vehetik igénybe.

 

Bővebb információ a kedvezményekről a holland tömegközlekedési információszolgáltató oldalán olvasható.


Amszterdam

 

Gyermek- és diákkedvezmények

A három éves, vagy annál fiatalabb gyermekek ingyen utazhatnak a buszon, a metrón és a villamoson. A 4-11 év közötti gyerekek a kedvezményes árú piros jeggyel (’15-strippenkaart’) utazhatnak kedvezményesen. A 12 évnél idősebbek teljes áron utaznak, de kedvezményt jelenthet számukra a szezonális jegy, melyet 18 éves korig vehetnek igénybe.

Nyugdíjas kedvezmények

A 65 évnél idősebbek kedvezményesen utazhatnak, a jogosultság igazolásához érvényes személyi igazolványt vagy nyugdíjas igazolványt kell bemutatniuk. A kedvezményt piros színű jeggyel (15-strippenkaart), vagy kedvezményes árú szezonális jeggyel vehetik igénybe.

 

Bővebb információ az amszterdami közlekedési vállalat honlapján olvasható.

 

 

ÍRORSZÁG

Nyugdíjas kedvezmények

 

Idős személyek Írországban ingyenesen utazhatnak, amennyiben betöltötték a 66. életévüket és rendelkeznek írországi lakcímmel.

66 éven aluli személy is jogosult lehet ingyenes utazásra, amennyiben rendelkezik írországi címmel és:

 

  • a Szociális és Családügyi Minisztérium valamilyen rokkantsági segélyben részesíti (vakság esetén járó nyugdíj, gondoskodási támogatás, rokkantnyugdíj);

  • otthoni gondozásban van és rokkantsági támogatásban részesül;

  • fogyatékkal él és legalább egy éve emiatt juttatásban részesül (Incapacity Supplement)

  • Vak vagy gyengén látó és így jogosult a vakoknak járó nyugdíjra;

  • rokkantnyugdíjat vagy járadékot kap egy másik EU tagállamtól, vagy olyan országtól, amellyel legalább egy éve tart fenn Írország kétoldalú szociális biztonságról szóló megállapodást;

  • 60. éves, vagy annál idősebb özvegy, akinek az utolsó házastársának volt ingyenes utazási engedélye, és az alábbiak közül valamelyik juttatásban részesül egy EU tagállamból vagy olyan országtól, amellyel legalább egy éve tart fenn Írország kétoldalú szociális biztonságról szóló megállapodást. A juttatások a következők: öregségi nyugdíj, kiegészítő özvegyi nyugdíj, nem kiegészítő-jellegű özvegyi nyugdíj, egy szülős családtámogatás, vagy hasonló nyugdíjat, vagy juttatást kap egy másik EU tagállamtól, vagy olyan harmadik országtól, amivel Írország kötött erről szóló kétoldalú megállapodást, vagy rendőrségi özvegy nyugdíjat kap.


Az ingyenes utazás vonatkozik a CIE (Coras Iompair Éireann) járataira, vasúti közlekedésre, az Aran-szigetre utasokat szállító kompokra, valamint bizonyos magán kézben lévő közlekedési eszközökre, melyek csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez, továbbá Írország és Észak-Írország közötti tömegközlekedés során. A kedvezményt a nyugdíjban vagy rokkantsági segélyben részesülők automatikusan megkapják, ha másféle juttatásban részesül, akkor igényelni kell. A Védelmi Minisztérium a függetlenségi háború veteránjainak biztosítja az ingyenes utazást.

 

A kedvezményről részletes információ olvasható ezen az információs oldalon.

Diákkedvezmények

A diák utazási kártya (Student Travel Card) segítségével igénybe lehet venni az Iarnród Éireann, Luas és a Dublin Bus szolgáltatásait. A kártyát, mely utazási kedvezmények mellet számos más kedvezményre is feljogosítja tuajdonosát, 12 euróért vásárolhatják 2009-ben a középiskolások és a felsőoktatásban tanulók.

A Bus Éireann kedvezményes szolgáltatásait az alábbi dokumentumokkal lehet igénybe venni:

  • Nemzetközi diákigazolvány

  • Translink (regionális tömegközlekedési vállalat) diákigazolványával

  • Diák Utazási Kártya


A diákok kedvezményéről részletes információ olvasható az alábbi információs oldalon ill. a Dublinbushonlapján.

 

 

LENGYELORSZÁG

Utazás vasúton

 

Nyugdíjas kedvezmények

60 éves kor felett lehet kiváltani kedvezményes utazásra jogosító igazolványt (legitymację seniora). Az igazolvány ára 2009-ben 75 złoty, és 50%-os kedvezményre jogosít első és másodosztályon, minden vonattípuson. A kedvezmény igénybevételéhez szükség van az életkor igazolására. További információ a lengyel vasúttársaság honlapján található.

Diákkedvezmények

Lengyel állampolgárok és lengyel felsőoktatásban tanulók 26 éves korig 37%-os kedvezménnyel utazhatnak a vonatokon, mindehhez diákigazolvány szükséges. A kedvezmény nem vonatkozik az Intercity és az Eurocity vonatokra. További információ a lengyel vasúttársaság honlapján található.

Utazás busszal

Diákkedvezmények

A diákokra a buszokon ugyanolyan kedvezmények vonatkoznak, mint a vasúton, és ezt a kedvezményt is csak érvényes diákigazolvánnyal lehet igénybe venni. További részletek az alábbi információs oldalon találhatók.

 

LETTORSZÁG

Utazás vasúton

 

A lett vasúttársaság honlapján angol nyelven található információ az utazáskor igénybe vehető kedvezményekről.

Utazás busszal

A helyközi buszközlekedésről a rigai nemzetközi buszpályaudvar honlapján érhető el információ. A rigai helyi közlekedés és külvárosi buszok díjszabásáról a rigai közlekedési vállalat honlapján lehet tájékozódni.

 

LITVÁNIA

Utazás vonattal

 

A vasúti kedvezmények megtalálhatók angol nyelven a litván vasúttársaság honlapján.

Utazás busszal

A litván buszjáratokról információ a Toks busztársaság honlapján érhető el.

 

LUXEMBURG

Utazás vonattal

Nyugdíjas kedvezmények

60 éves kor felett a „Seniorekaart” kiváltásával lehet kedvezményesen utazni, a kártya 50 euróba kerül (2009), és egy évig érvényes. 65 év felett 50%-os kedvezménnyel havi bérlet (Oeko-pass) is váltható. További részletek a luxemburgi vasúttársaság honlapján találhatók.

Diákkedvezmények

20 éves kor alatt az ún. „Jumbo-kaart” jogosít kedvezményre, szükséges hozzá igazolni, hogy a gyermek után családi pótlékban részesül a család. A kártya 50 euróba kerül 2009-ben, egy évig érvényes és csak másodosztályon való utazásra jogosít. Bővebb információ a luxemburgi vasúttársaság honlapján található.

Utazás busszal

Az idősek számára a „Seniorekaart”, a fiatalok számára a „Jumbokaart” biztosít kedvezményt a havi és éves bérletek árából. A kedvezményekről, és a jegyárakról Luxemburg honlapján lehet tájékozódni.

A 12 év alatti gyermekek ingyen utazhatnak az autóbuszokon. A Luxembourgban tanuló diákok és hallgatók a lakóhely és az iskola között ingyenesen utazhatnak, amennyiben kiváltják a kedvezményre jogosító kártyát. A kártya kiállításának feltételei Luxemburg honlapjánolvashatók.

 

MAGYARORSZÁG

Utazás vonattal

Nyugdíjas kedvezmények

 

Magyarországon minden 65 éven felüli magyar és uniós állampolgár ingyen utazhat a vasúton. Részletes információ a MÁV honlapján olvasható.

Diákkedvezmények

A diákok érvényes diákigazolvány bemutatásával 50%-os, az Európai Unió állampolgárai 26 év alatt 33%-os kedvezményre jogosultak. További információ a MÁV honlapján található.

Utazás busszal

Nyugdíjas kedvezmények

Magyarországon minden 65 éven felüli magyar és az európai unió bármely tagállamának állampolgára ingyen utazhat a buszokon. Részletes információ a Volán honlapján található.

Diákkedvezmények

A diákok érvényes diákigazolvány bemutatása mellett 50%-os kedvezménnyel utazhatnak a buszokon. Bővebb információ a Volán honlapján található.

 

MÁLTA

Vélemény, hozzászólás?