Török tartózkodási szabály megváltozása

Változást jelent, hogy a legújabb török szabályozás értelmében a határon felvett vízummal rendelkezők is kérhetnek speciális turisztikai célú, fél évre érvényes tartózkodási engedélyt a kormányzói hivatalban

Turista célú beutazásra szóló, bélyeg formátumú vízum a Török Köztársaság határátkelőhelyein (közúti, vízi, vasúti, tengeri) is felvehető, melynek díja 2009. május 1. óta 15 euró. A vízumdíj megfizethető angol fontban (10 £), illetve amerikai dollárban is (20 $).

Felhívjuk a figyelmet, hogy ez a vízumtípus kizárólag turista, konferencián történő részvétel, illetve üzleti tárgyalások folytatása célú beutazásra és a vízumbélyegen meghatározott időtartamra (90 nap) szól, s az ilyen vízummal rendelkezők nem kérhetik a 90 napos tartózkodás meghosszabbítását, illetve nem igényelhetnek más célú – például munkavállalási vagy tanulmányi – tartózkodásra jogosító engedélyt. A vízum többszöri belépésre jogosít, érvényességi ideje 180 nap. Törökország 2012. február 1. kezdettel minden vízumtípusra bevezette az ún. 90/180 szabályt, vagyis fél éven belül csak összesen 90 napot lehet vízummal Törökországban tartózkodni, amennyiben ennél hosszabb ideig kíván valaki Törökországban tartózkodni, akkor tartózkodási engedélyt kell igényelnie.

A korábbi török gyakorlathoz képest változást jelent, hogy – a legújabb török szabályozás értelmében – az ilyen típusú, a határon felvett vízummal rendelkezők is kérhetnek speciális turisztikai célú, fél évre érvényes tartózkodási engedélyt a kormányzói hivatalban, annak érdekében, hogy a vízumukban szereplő 90 napos tartózkodás letöltése után már tartózkodási engedéllyel további fél éven keresztül turisztikai céllal Törökországban maradhassanak. A Török Nemzeti Rendőrség honlapja (török nyelven) részletes tájékoztatást nyújt az újonnan bevezetett tartózkodási engedély típusról.


Forrás: Külügyminisztérium

Vélemény, hozzászólás?