Figyelemfelhívás a külföldi munkavállalás veszélyeire

Közös figyelemfelhívó kampányt indít a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálaton belül működő magyarországi EURES hálózat (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) és az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztálya.

Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a külföldi munkavállalásban rejlő veszélyekre, informálják a külföldön dolgozni szándékozókat a jogaikról és lehetőségeikről, és segítsék a már bajbajutott magyar állampolgárokat. A tájékoztató akcióban közreműködik a Külügyminisztérium Konzuli Főosztálya, valamint az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT).

A kampányban résztvevő szervek tapasztalatai szerint az emberek gyakran előzetes informálódás nélkül, minimális nyelvtudással vagy anélkül fogadnak el külföldi állásajánlatokat, illetve tájékozódás nélkül indulnak el idegen országba munkát keresni. Ennek eredménye, hogy sokszor éri őket csalódás, gyakran válnak áldozatokká – kisemmizve, csak segítséggel tudnak hazajutni.

A magyarországi EURES hálózatban jelenleg mintegy harminc tanácsadó dolgozik országszerte, akik telefonon, személyesen, vagy e-mailben ingyenesen szolgálnak hasznos tanácsokkal, fontos információkkal a külföldi élet- és munkakörülményeket illetően. Segítséget nyújtanak továbbá a munkáltatók előzetes leellenőrzésében, tájékoztatást adnak a jelentkezés módjáról és az ahhoz szükséges dokumentumokról, a munkaszerződés kötelező elemeiről, a regisztrációs eljárásokról és az adott ország szociális biztonságáról is.

Az ORFK Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztálya emellett arra figyelmeztet, hogyha valaki mégis áldozattá vált, ne féljen a hatóságokhoz fordulni. A segítségkérésből senkinek sem származhat problémája. Ha bárkinek elvették az iratait, fogva tartják, csalás áldozatává vált, eladták vagy prostitúcióra kényszerítették, joga van a segítséghez és a védelemhez, még akkor is, ha kisebb bűncselekményekbe keveredett, vagy ezekre kényszerítették. Ha bajba jutott, azonnal lépjen kapcsolatba a rendőrséggel a 112-es európai segélyhívószámon. Felkeresheti a magyar nagykövetséget is, ahol ideiglenes útlevél kiállításában tudnak segíteni, tanácsot adnak a hazatérés megszervezésében. Fontos tudni, hogy az uniós állampolgárok az EU-n belül mindenhol használhatják saját nyelvüket a rendőrségen. Aki áldozattá vált, kérheti külföldi áldozatsegítő szervezet segítségét is, amely minden körülmények között segíti a bajbajutottakat.

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy aki külföldön nem fordult a hatóságokhoz, itthon még mindig tehet feljelentést, ebben az esetben a rendőrség hivatalból kérheti a külföldi kollégákat az eljárás lefolytatására.

Forrás: Külügyminisztérium

Vélemény, hozzászólás?