Kubába utazók figyelmébe!

Kolera betegség felbukkanása Kubában

Felhívjuk a Kubába utazó turisták figyelmét arra, hogy a szigetországban az elmúlt hetekben kolera betegséget diagnosztizáltak számos páciensnél. A legtöbb fertőzött beteget Granma tartományban, azon belül Manzanillo körzetében kezelik, ahol kb. 1000 személy közül 53-nál egyértelműen megállapították a kolerás fertőzést. Közülük 3 – egyéb krónikus betegségben is szenvedő – személy elhalálozott.

A kolera fertőzés leginkább szennyezett víz, valamint nem kellően főzött, sütött ételek fogyasztásával terjed, ezért a hatóságok felhívták a lakosság figyelmét a higiéniás szabályok maradéktalan betartására, valamint elkezdték az érintett területek fertőtlenítését. A kubai hatóságok tájékoztatása szerint a betegség terjedését kontrollálják, a fertőzés intenzitása az elmúlt napokban csökkent. A kolera betegség tünetei hányás, hasmenés, kiszáradás. Ezen tünetek jelentkezése esetén javasoljuk haladéktalanul orvosi segítség kérését.

Elérhető külképviselet/ek: Havannában nagykövetség és konzuli hivatal


Általános tudnivalók:

Biztonság:

A közbiztonság elfogadható, átlagos (sőt karibi viszonylatban kitűnőnek mondható), ugyanakkor felhívjuk a Kubába utazó turisták figyelmét, arra, hogy értékeikre, úti okmányaikra, fokozottan ügyeljenek. Az elmúlt fél évben az Európai Unióból érkezett turisták sérelmére többször követtek el rablást, melynek során a személyes értékeiket (fényképezőgép, mobiltelefon, készpénz), valamint úti okmányaikat erőszakkal eltulajdonították (ki és letépték vállukról hátizsákjaikat, övtáskáikat).

Pénzt csak bankokban és hivatalos pénzváltókban (CADECA) váltsanak, az utcai pénzváltás veszélyes és tiltott! Turisták sajnálatos módon gyakran esnek áldozatul az utcai pénzváltók manipulációinak.

Praktikus tanácsok:

 • Lehetőleg már úgy érkezzenek az országba, hogy útlevelükről fénymásolattal rendelkeznek;
 • Semmi esetre sem tartsanak egy helyen minden értéket és okmányt a városnézés és kirándulás alatt (a bűnözők a gyengébbik nemet szemelik ki sokszor, hiszen tőlük könnyebb eltulajdonítani az értékeket);
 • Lehetőleg csak minimális vagy az adott programhoz szükséges kis mennyiségű pénzzel közlekedjenek, főleg ha ez nagy részben gyalog történik;
 • Javasolt, hogy szálláshelyeiket is körültekintően válasszák meg, fokozottan ügyelni kell a magánszállások, „casa particularok” esetében, hogy csak megbízható szállásadónál foglaljanak szobát.
 • Vidékre, bérelt gépjárművel történő utazás esetén stopposokat ne vegyenek fel;
 • Éjszaka lehetőség szerint ne vezessenek;
 • Éjszaka lehetőleg kerüljék a kivilágítatlan, néptelen utcákat melyek fokozott veszélyt jelenthetnek.

Ha minden elővigyázatosságunk ellenére a baj bekövetkezne, akkor a rendőrségen jegyzőkönyvet kell felvetetni az ellopott, rabolt értéktárgyakról. Ezt követően a nagykövetségen bejelentést kell tenni, hogy jegyzőkönyvet lehessen készíteni a nem kívánatos eseményről, melyet a hazai biztosítók számára – érvényes biztosítás esetén – kártérítés céljából be lehet nyújtani. Felhívjuk a Kubába utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a kubai hatóságok az útlevelüket elhagyó turistákkal szemben személyes szabadságot korlátozó intézkedést alkalmazhatnak. A fogva tartás több napig is eltarthat, ez alatt az ellátást a fogva tartottnak kell fizetnie. Erről a nagykövetségeket általában csak utólag értesítik, látogatást nem engedélyeznek.

Nyomatékosan javasoljuk, hogy útlevél elvesztése esetén először a magyar nagykövetséggel vegyék fel a kapcsolatot. Célszerűnek tartjuk, ha rendelkeznek egy fénymásolattal az útlevélről, mert ez esetben az útlevelet a szállodában lehet hagyni biztonságos helyen, míg a másolatot magunknál tartani. 

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Vízummegállapodások

2001. október 1-jétől magyar állampolgár csak érvényes vízum vagy turistakártya (Tarjeta de turista) birtokában utazhat be Kubába. Vízumot a Kubai Köztársaság Budapesti Nagykövetségén, turistakártyát szintén ott, vagy a néhány utazási irodában lehet beszerezni. Néhány légitársaság (pl. Jetairfly, Air Canada) díjmentesen biztosít utasainak turistakártyát, érdemes erről informálódni. Vízumfelvételkor és beutazáskor a kubai hatóságok kérhetik a szálloda vagy magánszállás (casa particular) foglalásának igazolását.

Kiutazáskor repülőtéri illetéket kell fizetni valamennyi, nemzetközi járatot igénybe vevő utasnak. Ennek díja jelenleg 25,- CUC/fő. (2012. február)

A vízumelőírásokról Kuba budapesti nagykövetségének honlapján (www.embacuba.hu) a Konzulátus, Vízumkérelem, Vízumkérőlap, Turista kártya menüpontok alatt találhat az érdeklődő információkat.

Munkavállalással kapcsolatos információk

Kubában munkát külföldi személy csak a Munkaügyi és Társadalombiztosítási Minisztérium (a továbbiakban MTSZ) által kiadott munkavállalási engedély birtokában vállalhat. Általános szabály az, hogy külföldi csak olyan munkát végezhet, amire Kubában nincs megfelelő képzettségű munkavállaló.

A munkavállalási engedély megszerzésének részletes szabályait az 1/2000 MTSZ-BM együttes rendelet határozza meg.

Munkavállalási engedély iránti kérelmet magánszemély nem nyújthat be. Arra kizárólag a kubai Kereskedelmi Kamaránál bejegyzett entitások (egyszerűsítve cégek), illetve kubai költségvetési szervek, intézmények, vagy azok vállalatai, vegyesvállalatai jogosultak. A felsoroltak nevében a képviseletre jogosult természetes személy küldi meg a kérelmet a MTSZ által felügyelt Nemzeti Munkaügyi Hivatalnak (a továbbiakban Hivatal), a kérelemről érdemben a MTSZ dönt. Ügyintézési határidő nincs, de törekednek a kérelmek minél hamarabb történő elbírálására.

A kérelem pozitív elbírálása esetén a MTSZ munkavállalási vízumot telepít a leendő munkavállaló állampolgársága szerinti kubai külképviseletre. Erről az MTSZ a kérelmező entitást értesíti. A leendő munkavállaló felveszi a vízumot és belép Kubába. Megérkezése után az MTSZ-ben átadják részére a munkavállalási engedélyt 1 év érvényességgel (legkésőbb 45 nappal lejárat előtt meghosszabbíthatás kérhető).

Csatolandó dokumentumok:

 • a rendelet mellékletében meghatározott formanyomtatvány,
 • kérelem (levél formájában az entitás képviselőjétől),
 • a leendő munkavállaló útlevelének fénymásolata,
 • munkaköri leírás,
 • fénykép (3 db),
 • eljárási díj (200,- CUC, csak csekk formájában nyújtható be)

A döntés ellen való fellebbezésre lehetőség nincs.

Munkavállalási engedély nélkül vagy nem a bejelentett munkakörüknek megfelelő munka végzése jogszabályba ütközik, és 5000,- CUC bírságot von maga után. Ezt követően munkavállalási engedélyt kell kérni, vagy frissíteni kell az adatokat (pl. munkaköri leírást). Turista vízummal munkát vállalni tilos. Az 5000 CUC,- bírságon kívül jogkövetkezmény az, hogy az érintettet kötelezik ország elhagyására. Ugyancsak tilos turista vízummal üzleti tárgyalásokat folytatni. Adott esetben a kubai partnerek kérhetik üzleti vízum felmutatását.

Könnyítést jelent, hogy munkavállalási engedély nélkül, piacfelmérő (A7) vízummal 30 napot tölthetnek Kubában üzletemberek. Ezalatt az idő alatt lehetőségük van tárgyalásokat folytatni, találkozni kubai hatóságok és cégek képviselőivel, munkát végezni, megállapodásokat aláírni azonban ezzel tilos. 

Tudnivalók az országról

Kolera betegség felbukkanása Kubában

Felhívjuk a Kubába utazó turisták figyelmét arra, hogy a szigetországban az elmúlt hetekben kolera betegséget diagnosztizáltak számos páciensnél. A legtöbb fertőzött beteget Granma tartományban, azon belül Manzanillo körzetében kezelik, ahol kb. 1000 személy közül 53-nál egyértelműen megállapították a kolerás fertőzést. Közülük 3 – egyéb krónikus betegségben is szenvedő – személy elhalálozott.

A kolera fertőzés leginkább szennyezett víz, valamint nem kellően főzött, sütött ételek fogyasztásával terjed, ezért a hatóságok felhívták a lakosság figyelmét a higiéniás szabályok maradéktalan betartására, valamint elkezdték az érintett területek fertőtlenítését. A kubai hatóságok tájékoztatása szerint a betegség terjedését kontrollálják, a fertőzés intenzitása az elmúlt napokban csökkent. A kolera betegség tünetei hányás, hasmenés, kiszáradás. Ezen tünetek jelentkezése esetén javasoljuk haladéktalanul orvosi segítség kérését.

Időeltérés

Magyarországhoz képest mínusz 6 óra az időeltolódás. (Pl. Magyarországon déli 12 órakor Kubában reggel 6 óra van.)

Pénzváltás, banki szolgáltatás, fizetőeszközök

A kubai konvertibilis peso (CUC) Kuba egyik hivatalos pénzneme, a másik a kubai peso (CUP). A CUC-t1994-ben vezették be, szabadon váltható pénznem.

Szintén rögzített az árfolyama a „normál” kubai pesóhoz (CUP): 1 CUC = 24 CUP.

Bár hivatalosan csak kiegészítő pénznem Kubában, a gyakorlatban ez a fő fizetőeszköz, a legtöbb üzlet CUC-ban számol, s a legfontosabb termékek is kizárólag CUC-ért kaphatók.

1 CUC = 24 CUP, az árfolyam kötött, mindenhol ezek az árfolyamok érvényesek.

Árfolyama az USA-dollárhoz van rögzítve: 1 CUC = 1,08 USD.

Ez azonban csak a deviza-elszámolásra vonatkozik, az amerikai dollár készpénz váltásakor 10% illetéket kell megfizetni.

Az egyéb váltható valuták aktuális árfolyamokról a Banco Metropolitano weboldalán (www.banco-metropolitano.com) találhat az utazó információt.

Bankokban, szállodákban, repülőtéren illetve más hivatalos helyen (CADECA) ajánlatos csak pénzt váltani.

A helyi pénznem (konvertibilis peso, CUC) váltását még a megérkezéskor, a repülőtéren érdemes elvégezni, mert a beutazáshoz szükséges taxit is ezzel a valutával lehet csak fizetni. Megjegyezzük, hogy csak a szükséges mennyiségű pénzt váltsák át CUC-re, mert ezt a valutát Kubán kívül sehol sem fogadják el, de a fel nem használt konvertibilis pesót Kubában bármikor visszaváltják más valutára.

A bankkártyát aktívan használók figyelmébe ajánljuk, hogy ne csak a kártyájukon lévő pénzmennyiségre hagyatkozzanak, feltétlenül hozzanak magukkal elegendő készpénzt, mert nem biztos, hogy kártyával tudnak fizetni, illetve arról pénzt felvenni!

Az európai bankszínvonalhoz szokott utazó tapasztalhatja, hogy Kubában a bankszolgáltatás gyermekcipőben jár. Néhány külföldi kereskedelmi bank ugyan képviselteti magát, de fiókhálózattal nem rendelkeznek. Kevés bankautomata található a városokban, illetve a turisták által látogatottabb helyeken, melyek nem minden esetben működnek. Ezekből a bankautomatákból VISA bankkártyával általában CUC és CUP is felvehető. A CADECA képviseleteinél szintén lehet készpénzt felvenni VISA és MasterCard bankkártyával, de banki nyitvatartási időn kívül 200,- CUC-ben maximalizálják. a felvehető pénzmennyiséget. Fontos tudni, hogy a kubai bankautomaták csak a VISA kártyát fogadják el, a MasterCard, a Cirrus Maestro, Visa Electron kártyákat nem!

A Kubai Köztársaság területén vásárlásra a dombornyomott VISA és MasterCard hitel- és bankkártyákat fogadják el, de az elfogadóhelyek száma meglehetősen kevés. Bankkártyával történő fizetés esetén az elszámolási egység az USD, ami azt jelenti, hogy a CUC-ben megszabott árakat kb. 1,11-el felszorozzák, és azzal terhelik meg a bankkártyát. Utazási csekket elfogadnak az ország egész területén, amely minden olyan bankban beváltható, ahol devizaügyletekkel is foglalkoznak. A beváltáskor levonásra kerülő kezelési költség mértéke bankokként változik, kb. 2%.

FONTOS!

Az Egyesült Államok bankjai vagy USA érdekeltségű magyar bankok által kibocsátott hitel- és bankkártyákat (pl. Citibank, American Express) kevés kivételtől eltekintve (pl. COPA légitársaság) a kubai elfogadóhelyeken NEM lehet használni!

Minden esetben tájékozódjon a kártyakibocsátó banknál, hogy az használható-e a Kubai Köztársaság területén! Bankautomatából történő készpénzfelvételre csak dombornyomott VISA kártya alkalmas, MasterCard akkor sem, ha a kibocsátó bank nem USA kötődésű!

A nagykövetség konzuli kölcsönt csak rendkívüli esetben folyósít. Az ide utazók részére, mivel a Western Unionon keresztül történő pénzátutalás Kubában nem működik, kivéve az USA, Puerto Rico – Kuba viszonylatot, a Banco Metropolitano segítségével lehet pénzt utalni, amely két-három munkanapon belül megérkezik. Az átutalás fogadásához számla nem szükséges, csupán a bank SWIFT kódját (BMNBCUHH) a címzett pontos (útlevél szerinti) nevét, útlevélszámát, kubai szálláscímét és telefonszámát elegendő megadni.

Sürgős esetben a nagykövetség is hozzásegíti a bajbajutottat otthoni forrásainak igénybevételéhez.

Vám- és egyéb jogszabályok

A Kubai Köztársaság területére vonatkozó vámelőírások megtalálhatók a Kubai Köztársaság nagykövetségének honlapján (www.embacuba.hu) a Konzulátus, Konzuli szolgáltatások elérési útvonalon.

Közlekedés, gépjárműbérlés

Az ország egész területén gondot okoz a katasztrofális tömegközlekedés. Az ország egyik városában sincs metró, villamos, a buszközlekedés városon belül és kívül egyaránt színvonaltalan, nem megbízható. Hivatalos menetrend nincs. A vonatközlekedés is hasonló színvonalú, a sok áramszünet és a mozdonyok műszaki állapota miatt a menetidő bizonytalan.

A távolsági buszközlekedést a helyieknek az Astro, turistáknak (konvertibilis pesoért) a Viazul járatok biztosítják, Havannából indulnak egy-egy nagyobb városba, megyei székhelyre és vissza.

(A buszvégállomás címe: Calle 26 y Zoológico, Nuevo Vedado, La Habana.)

A menetdíjak (csak oda út) 10 – 51 CUC között mozognak a távolság függvényében. Havannából naponta 1 járat indul Viñales-be és Soroá-ba (Pinar del Rio megye), 3 járat Varadero-ba és Santiago de Cuba-ba.

A havannai repülőtérről célszerű taxival utazni a szállodába. A taxi ára a repülőtér – szálloda útvonalra kb. 15-18 CUC között mozog. Ajánlatos, hogy a látogató minden esetben ragaszkodjon a taxióra bekapcsolásához, mely 1 CUC-ról indul.

A kisebb méretű taxik közül a legolcsóbbak az úgynevezett „Panataxi”-k illetve a „Turistaxi”-k. Használatosak és közkedveltek a turisták körében a „bicitaxi”-k és a „cocotaxi”-k.

Személygépkocsit vagy motorkerékpárt a repülőtéren, Havannában és más városokban több egyéb helyen, illetve a szállodákban is lehet bérelni elég borsos áron. A gépkocsik bérlését megelőzően célszerű meggyőződni arról, hogy milyen állapotban van a gépkocsi, minden tartozéka (pl. pótkerék, emelő, stb.) rendelkezésre áll-e, amit feltüntettek a szerződésen, a benzintartály mennyi benzint tartalmaz. (Az elveszett pótkerékért 160-180 CUC-t kell fizetni!)

A bérelt gépkocsiért általában 200 CUC letétet kérnek, melyet a bérlet végén visszafizetnek, illetve a márka, a teljesítmény és a bérelt napok száma arányában kell a bérleti díjat fizetni.

Éghajlat

Két évszak váltakozik az országban, a tél és a nyár, tavaszi illetőleg őszi átmenet nélkül. A kubai nyár, mely az esős évszak, májustól októberig tart. A középhőmérséklet ilyenkor 27,7 C fok, a júliusi és augusztusi napokban azonban a legmagasabb hőmérséklet a 40 C fokot is megközelítheti. A száraz évszak, novembertől áprilisig tart, ekkor alacsonyabb az átlaghőmérséklet. A december és január közötti időszakban nagyobb az esély a hidegebb időszakokra. A középhőmérséklet ebben az évszakban átlag 21 C fok. Éjszaka a levegő néha lehűlhet 10-15 C fokra is.

A nyári időszakban bőséges a csapadék, és gyakori a trópusi vihar. A levegő páratartalma igen magas, 80-90% körül mozog.

A hurrikánok jellemzően a júniustól novemberig terjedő időszakban alakulnak ki. Kiutazás előtt célszerű érdeklődni a természeti katasztrófák kialakulásának lehetőségéről. A kubai meteorológiai előrejelző szolgálat megbízható adatokat közöl, ugyanakkor az amerikai National Hurricane Center honlapja is naprakész információkat közöl a térségről (www.nhc.noaa.gov).

Az öltözéket az évszaknak megfelelően célszerű megválasztani, nyáron a könnyű, lehetőleg természetes alapanyagú nyári ruhák, télen esetleg pulóver, kiskabát elegendő.

Az erős napsugárzás miatt fontos, hogy napszemüveget, fejfedőt, fényvédő krémet vigyenek magukkal a kirándulások idejére. A nagy hőség miatt a megfelelő mennyiségű folyadékot biztosítani kell a szervezet számára.

Esetenként a szúnyogok, rovarok ellen javasoljuk a rovarriasztó használatát, bár rendszeresen végeznek szúnyogirtást. 

Sportolás, szabadidős tevékenységek, kulturális programok

Főként a teljes ellátást nyújtó szállodákban egész napot átfogó animációs programmal állnak a vendégek rendelkezésére. Minden este különféle szórakoztató műsort is szerveznek a szállodákhoz tartozó szabadtéri színpadokon. A kitűnő kubai zenészeket (és táncosokat) ma még számos étteremben, bárban megtaláljuk, sok esetben napközben is. Az Amadeo Roldán színházban minden vasárnap délután szimfonikus koncertet rendeznek. A Nagyszínház ad otthont a méltán híres Kubai Nemzeti Balettnek, mely itt tartja előadásait, más neves kubai balett társulattal együtt. A Kubai Népi Együttes minden szombaton délután rumbabemutatót tart Vedadoban. A Callejón de Hammelben (San Lázaro utca és Aramburú utca sarok) szintén rumbazenére és táncra gyűlnek össze az érdeklődők minden vasárnap 12 és 15 óra között (ingyenes, de sok a zsebtolvaj!). Látványos revüműsort láthat a közönség esténként a világhírű Tropicana bárban (borsos ár) és a Hotel Nacionalban működő Café Parisienben (kevésbé borsos ár, az előzőhöz hasonló színvonalú, talán jobb is). Havannában a Casa de la Musica-ban (kettő is van, Miramarban csak este működik) salsa táncolására is lehetőség van minden délután és este. Gyakran rendeznek a fővárosban, de más vidéki nagyvárosban is különféle művészeti fesztiválokat (film, könyv, régi zene stb.). Havannában a Szépművészeti Múzeum két épületén kívül számos galéria is található. A téli szezonban kitűnő baseballmérkőzéseket lehet látni mind a fővárosban, mind vidéki nagyvárosok stadionjaiban. (Ne feledjük, Kuba jelenleg a világ és olimpiai bajnok ebben a sportágban!) 

Ajánlott kirándulóhelyek

Havannától keletre, kb. 140 km-es távolságra található Varadero, amely a tengerparti nyaralást kedvelő turisták kedvelt helye. Ezen a félszigeten sok kiváló minőségű és színvonalú szálloda van, szerteágazó sportolási lehetőséggel.

Viñales kb. 180 km-re nyugatra található a festői szépségű mogotékkal.

Trinidad városa, mely a világörökség része, Havannától kb. 350 km-re dél- keletre, a Karib-tenger partján található.

Cienfuegos (kb. 260 km-re Havannától) belvárosa szintén része a világörökségnek, de itt egyéb sok látnivaló is van, mint pl. a Puntilla (keskeny földnyelv a Karib-tengerben) vagy a botanikus kert (jardín botánico).

A Disznó-öböl a snorkelingezők paradicsoma, ahol a közelben (Guamá) található az ún. indiánfalu, és a krokodilfarm.

Santiago de Cuba az ország keleti partján fekszik (Havannától kb. ezer km-re), ha valaki hosszabb időt tud tölteni az országban, érdemes Kubának ezt a részét is bebarangolni.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A Magyar Köztársaság és a Kubai Köztársaság között érvényben van a sürgősségi orvosi ellátások ingyenességére vonatkozó nemzetközi szerződés,

de ez nem terjed ki a magyar állampolgárok teljes körű orvosi ellátására.

Az orvosi ellátás költségei meglehetősen borsosak és a kubai hatóságok az ország elhagyását megtiltják, amennyiben az utazó részéről kiegyenlítetlen tartozás áll fenn valamelyik gyógyintézetnél.

2010. május elsejétől kötelező az utas-egészségügyi biztosítás megkötése a Kubába utazóknak. A biztosítás megkötését belépéskor a határon a biztosítási kötvény bemutatásával ellenőrizhetik

A Kubai Köztársaságban a külföldi állampolgárok által igénybe vehető egészségügyi intézmények megyék szerint a következők:

Havanna:

 • Clínica Internacional „Cira García”, Playa;
 • Centro de Investigaciones Médico Quirúrgicas (CIMEQ), Playa;
 • Centro de Restauración Neurológica (CIREN), Playa;
 • Centro de Histioterapia Placentaria, Playa;
 • Hospital „Hermanos Ameijeiras”, Centro Habana;
 • Hospital Pediátrico Centro Habana;
 • Hospital „Comandante Manuel Fajardo”, Vedado;
 • Hospital Gineco-Obstetrico „Ramón González Coro”, Vedado;
 • Centro Internacional de Retinosis Pigmentaría CIRP, Vedado;
 • Centro Internacional de la Tercera Edad CITED, Vedado;
 • Hospital „Carlos J. Finlay”, Marianao;
 • Hospital Pediátrico „Juan Manuel Marquez”, Marianao;
 • Hospital „Pando Ferrer”, Marianao;
 • Hospital Ortopédico „Frank País”, Lisa;
 • Hospital Pediatrico „Wiliam Soler”, Alta Habana;
 • Hospital Ortopédico de Rehabilitación „Julio Díaz”, Arrayo Naranjo;
 • Hospital „Luis Díaz Soto”, Habana del Este;
 • Clínica Internacional Santa María del Mar;
 • Villa Salud Tarara, Habana del Este

Pinar del Rio:

 • Hospital Provincial „Abel Santamaría”, Pinar del Rio

Matanzas:

 • Hospital Provincial „José R. Trabanes”, Matanzas
 • Clínica Internacional de Varadero.
 • Hospital de Cárdenas „Julio M. Arestegui Villamil”.
 • Centro de Medicina Subacuática, Cárdenas

Villa Clara:

 • Hospital Provincial „Arnaldo Milian Castro”, Santa Clara

Sancti Spiritus:

 • Hospital Clínico Quirúrgico „Camilo Cienfuegos”, Sancti Spiritus
 • Clínica Internacional de Trinidad

Cienfuegos:

 • Clínica Internacional de Cienfuegos
 • Hospital Provincial de Cienfuegos

Dengue-láz

A Dengue-láz gyakori helyi népbetegségnek számít Latin-Amerikában és a Karib-térségben. Havannában sűrűn végeznek szervezett szúnyogirtást füstöléses eljárással. Tanácsos elkerülni az egészségre ártalmas füst belélegzését. A csapadékos meleg idő kedvez a dengue-láz terjedésében vektorként szerepet játszó Aedes aegypti szúnyogok szaporodásának.

Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue veszélyes területen tartózkodtak.

Élelmiszerfogyasztás

Az országban a csapvíz fogyasztása nem ajánlatos. Palackozott víz kapható az élelmiszerboltokban – a nagy meleg miatt napi kb. 2-3 liter folyadékfogyasztás ajánlott.

A kubai hatóságok szigorúan ellenőrzik az élelmiszerek behozatalát. Az állat- és növényfertőzések megelőzése érdekében tilos húsféleségeket, gyümölcsöt és zöldségfélét, növényi magvakat az országba bevinni (kivételt képeznek a konzervek).

Több piac áll az országba látogató vendégek rendelkezésére, ahol a szezonnak megfelelő gyümölcsöket, zöldségeket lehet vásárolni. A zöldségszezon október végétől május közepéig tart. Gyümölcsöt egész évben lehet vásárolni. A többi élelmiszerhez képest ezek ára viszonylag olcsó. A zöldségpiacokon az árak kubai pesoban értendők, de konvertibilis pesoval is lehet fizetni, figyelembe véve az 1:24-es átváltási arányt.

Forrás: Külügyminisztérium

Vélemény, hozzászólás?