Belarusziába utazók figyelmébe!

A Minszki Nemzetközi Reptéren történő vízumfelvételről.

A Minszki Nemzetközi Reptéren csak azon országok állampolgárai vehetnek fel vízumot, akik országában nincs belorusz képviselet. Ettől eltérő azon delegáció tagok, melyek hivatalos belorusz meghívásra érkeznek, valamint közeli hozzátartozó betegsége, halála esetén a családtagok megfelelő igazolás mellett is kaphatnak a reptéren vízumot. Az ilyen vízumok illetéke magasabb, mint a követségen / konzulátuson felvett vízumoké!

 

 

Elérhető külképviselet/ek: Minszkben nagykövetség és konzuli hivatal

Biztonság:  

Belaruszban a fegyveres testületek intenzív jelenléte miatt a közbiztonság kielégítő, a szokásos óvatosság és gondosság elvének alkalmazása azonban így is ajánlott. A fokozott óvatosság különösen sötétedés után, az éjszakai szórakozóhelyek környékén ajánlott, annak érdekében, hogy az utas ne váljon lopás, rablás áldozatává. A gépkocsikat a szálloda őrzött parkolójában tanácsos elhelyezni. A szállodai szobában semmilyen komolyabb értéket nem tanácsos hagyni; útlevelet, repülőjegyet/vonatjegyet, pénzt semmiképp sem. Belarusz nem tekinthető terrorista veszélynek kitett országnak, annak ellenére sem, hogy 2008 nyarán a főváros központjában, 2011 tavaszán pedig a minszki metróban robbantásokra került sor, amelyeknek a vizsgálatok megállapításai szerint azonos elkövetőit a hatóságok elfogták.

A rendőrség központi hívószáma: 102, a tűzoltóságé: 101.  

Felhívjuk a Belarusz Köztársaságba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy kerüljék az esetleges tömegdemonstrációk, tüntetések, nem engedélyezett ellenzéki megmozdulások helyszíneit!

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Vízum

A Minszki Nemzetközi Reptéren csak azon országok állampolgárai vehetnek fel vízumot, akik országában nincs belorusz képviselet. Ettől eltérő azon delegáció tagok, melyek hivatalos belorusz meghívásra érkeznek, valamint közeli hozzátartozó betegsége, halála esetén a családtagok megfelelő igazolás mellett is kaphatnak a reptéren vízumot. Az ilyen vízumok illetéke magasabb, mint a követségen / konzulátuson felvett vízumoké!

A magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgárok kizárólag vízum birtokában léphetnek a Belarusz Köztársaság területére. A diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok 90 napot meg nem haladó utazás esetén vízum nélkül tartózkodhatnak a Belarusz Köztársaság területén.

A Belarusz Köztársaságba beutazni kívánó magyar állampolgárok 20 eurót kötelesek fizetni az egyszeri beutazásra jogosító átutazó vízumért, 35 eurót a kétszeri átutazó belépőért, míg a többszöri átutazó belépés 75 euróba kerül. A 90 napig érvényes, rövid tartózkodásra jogosító vízum díja 60 euró, a többszöri, hosszabb tartózkodást biztosító vízum 150 euró. A csoportosan, rövid kirándulásra érkezőknek 10 eurót kell fizetniük az egyszeri belépésért. A vízumok kiállítása 5 munkanapot vesz igénybe. Sürgős esetben 48 óra alatt állítják ki, melynek díja a felsorolt összegek másfél-kétszerese. 16 éven aluliak számára a vízum ingyenes, de a vízum kiállításának díját ebben az esetben is meg kell fizetni. (Tájékoztatásul: a vízumkiállítás díja a belorusz hatóságok tájékoztatása szerint 13 euró.) Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a Belarusz Köztársaság budapesti nagykövetségéhez. 

Érvényes tranzit vízum hiányában a belorusz hatóságok nem engedik be az ország területére a harmadik országba (elsősorban Oroszországba) utazni kívánó személyeket. Ilyen esetben a legközelebbi belorusz külképviseleten lehet beszerezni a vízumot. Tájékoztatásul közöljük, hogy a breszti közúti és vasúti határátkelőhöz legközelebbi belorusz külképviselet a lengyelországi Bielo Podlaskában található konzulátus. Vízumbeszerzés előtt kérjük, feltétlenül érdeklődjenek a vízumkiadásra jogosult külképviseleten. 

Belarusz és Oroszország egységes formátumú migrációs kártya alkalmazásával regisztrálja a belorusz-orosz államszövetség területére harmadik országból utazó állampolgárokat és hontalan személyeket. A migrációs kártyát határátlépéskor kell kitölteni, ez alól csak a két ország állampolgárai és bizonyos személyi körök (pl. állami delegációk, diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkezők) mentesülhetnek.

Felhívjuk a Belaruszba utazó magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy kötelezően rendelkezniük kell mindenre kiterjedő érvényes baleset- és betegbiztosítással. Tekintettel arra, hogy jelen pillanatban egyetlen magyar biztosító társaságnál sem lehetséges Belarusz területére is kiterjedő általános biztosítás megkötése, ezt az országba történő belépéskor, még az útlevélkezelést megelőzően a határállomásokon éjjel-nappal működő belorusz biztosítási ügynökségeknél (Belgossztrah, Beleximgarant) kell megkötni. Egy 15 napig érvényes biztosítás költsége megközelítően 5-7 euró. 

Tartózkodás:
Jelen szabályozás szerint az öt munkanapot meghaladó tartózkodás esetén kötelező a helyi rendőrségen történő bejelentkezés. Szállodai elhelyezés esetén a szálloda automatikusan elvégzi a regisztrációt. Magánszálláson történő tartózkodás esetén személyesen kell intézni a Belügyminisztérium Állampolgársági és Migrációs Főosztályának lakóhely szerinti (városi/kerületi) kirendeltségén. Az Állampolgársági és Migrációs Főosztály az illetékes a vízumok esetleges meghosszabbításával, szükség esetén kiutazó vízum kiállításával összefüggő kérdésekben.    

Külföldi állampolgár munkavégzése egy különleges engedély birtokában lehetséges, amely engedélyt a helyi BM Állampolgársági és Bevándorlási Igazgatósága állítja ki, általában 1 évre (meghosszabbítható). Nincs azonban szükség ilyen engedélyre abban az esetben, ha a külföldi személy tartózkodási engedéllyel rendelkezik; státuszát egyéb nemzetközi szerződés rendezi (elsősorban orosz állampolgárok vonatkozásában); külföldi érdekeltségű bejegyzett cég alapítója, vagy vezetője; nemzetközi cég Belaruszban található képviseletén dolgozik.

Vámszabályok
Az orosz-kazah-belorusz Vámunió részét képező Belaruszban alapvetően az Európában általánosan elterjedt szabályok vonatkoznak az útipoggyász be- és kivitelére. Az ikonok és más régi, vagy művészi értéket képviselő – vagy ilyennek látszó – tárgyak kivitelét szigorúan ellenőrzik, s engedélyhez kötik. Ilyen termékek vásárlása előtt célszerű a kivitel lehetőségéről konkrétan tájékozódni. Tilos még a fekete, színes és drágafém-hulladékok, félkész-termékek kivitele. Úgyszintén mennyiségi korlátozás alá esik az üzemanyag, különösen a dízel üzemanyag kivitele.

Valuta korlátozás nélkül be- és kivihető az országból, azonban a 10 000 USD értéket meghaladó összeget, valamint a nagy értékű személyes használatú cikkeket, fel kell tüntetni a vámáru-nyilatkozatban, s ragaszkodni kell ahhoz, hogy belépéskor a vámos a nyilatkozatot pecsételje le. Tilos a robbanóanyagok, valamint mindazon sajtótermékek, adathordozók be- és kivitele, amelyek veszélyeztethetik az ország politikai, gazdasági, nemzetbiztonsági, közegészségügyi és erkölcsi érdekeit.

Vámmentesen és bejelentés nélkül vihetők be az országba:

 • azok a személyes használati tárgyak, amelyeknek az értéke nem haladja meg az 1500 EUR-t (repülővel történő utazás esetén a 10 000 EUR-t) és együttes tömegük nem több mint 50 kg, miközben egy áru tömege nem haladhatja meg a 35 kg-t.
 • élelmiszeripari termékek, személyenként nem több mint 5 kg
 • 200 db cigaretta vagy 250 gr dohányféle, valamint 3 liter alkohol 

Lőfegyvert belügyminisztériumi engedéllyel lehet bevinni az országba, kivételt képeznek a sport és vadászfegyverek.

Külföldi személy által magáncélú használatra külföldön bejegyzett gépjármű behozatala vámelőjegyzésbe vételt követően lehetséges, legfeljebb egy éves időszakra. Ezt követően a gépkocsinak vagy el kell hagynia a Vámunió területét, vagy pedig a vámilleték kifizetését követően szabad forgalomba kell helyezni. 

Tudnivalók az országról

Pénz
Pénznem és hivatalos fizetőeszköz: belorusz rubel. 1 USD = kb. 8.200-8.500 belorusz rubel, 1 EUR = kb. 10.700-11.000 belorusz rubel (2012. február) 

Az alábbi címletek vannak forgalomban:

10/20/50/100/500/1.000/5.000/10.000/20.000/50.000/100.000. Fém címletek nincsenek. Előzetes bejelentés szerint várható a 200.000 rubeles címlet kibocsátása.  

Pénzt bankban, szállodában, vagy utcai hivatalos pénzváltó helyeken célszerű váltani számottevő eltérés nincs az árfolyamok között. Bár még mindig jelentős a készpénzt forgalom, ma már általánosan elfogadott a bankkártya (Visa, MasterCard) használata, de felhívjuk a figyelmet, hogy az American Express kártyát nem fogadják el az országban. Sok ATM-automata is lehetőséget biztosít a pénzfelvételre. Kiutazáskor a fel nem használt rubelt vissza lehet váltani külföldi fizetőeszközre.  

Közlekedés

Közúti határátkelés

1. Javasoljuk a Lengyelország felőli belépést az országba.
2.  Mind a Terespol/Brest, mind pedig a Slawatycze/Domachevo átkelőnél általában ellenőrzik a gépjárművek eredetét. Ez időigényes eljárás.
3. Hétvégén, illetve a nyári időszakban mindkét irányból hosszú kocsisor alakul ki. 

Autópályák Belaruszban:
Európai minősítésű autópálya nincs. Négy sávos – autópályának nevezett – utak a következők:
BRESZT – ORSA 629 km
MINSZK – VILNIUS 65 km-es szakasz
MINSZK – VITYEBSZK 34 km-es szakasz
MINSZK – DZERZSINSZK 38 km 

Fizetős autópálya: 
M1/E30 BRESZT – MINSZK – ORSA – belorusz-orosz határ 629 km

 

Főbb közúti határátkelők:
Lengyel-belorusz:
Bruzgi-Kuznica, nemzetközi 
Berestovica-Bobrowniki, nemzetközi, kamionmérlegelés
BREST/Kozlovichi- Kukuriki nemzetközi kamionátkelő, kamionmérlegelés
BREST/Varsavskij Most-Terespol nemzetközi személygépkocsi átkelő 
Domachevo-Slawatycze nemzetközi személygépkocsi átkelő  

Ukrán-belorusz:   
Mokrani-Domanovo nemzetközi 
Nova Huta-Repki nemzetközi  

Orosz-belorusz:   
Selice-Zlinka nemzetközi kamionmérlegelés
Zvenchatka-Sumjachi nemzetközi kamionmérlegelés
Redjki-Ljonnica nemzetközi kamionmérlegelés
Liozno-Rudnja nemzetközi kamionmérlegelés
Ezerishe-Nevel nemzetközi kamionmérlegelés
(Az orosz-belorusz határon a személyforgalom számára nincs ellenőrzés.)

Lett-belorusz:   
Bigosovo-Robezhnieki nemzetközi 
Urbani-Selene nemzetközi

Litván-belorusz:  
Kotlovka-Lavoriskes nemzetközi 
Kamennij Log-Mjadeninkai nemzetközi 
Benjakonje-Salchininkai nemzetközi 
Privalka-Druskininkai nemzetközi  

A magyar vezetői engedélyt az országba való belépéstől számított 3 hónapig szabad használni. Számolni kell az autópályákon is kerékpárosokkal, lovas kocsikkal, mindezek kivilágítatlanul és a forgalommal szemben is felbukkanhatnak. A biztonsági öv használata kötelező, a vezetőknek a legkisebb mennyiségű alkohol fogyasztása is tilos. A közúti jelzőtáblák megegyeznek a nemzetközileg elfogadott jelzésekkel. Előfordulhatnak azonban a magyarországitól eltérő közlekedési megoldások, ezért javasolt a fokozott figyelem a közlekedésnél. A közlekedési rendőrség (GAI) szigorúan lép fel a szabálysértőkkel szemben. Bizonyos távolságonként GAI ellenőrző posztok vannak, amelyeket tábla jelez. A sebességkorlátozások betartására ezeken a szakaszokon különösképpen figyelni kell. A felező/záróvonalak, a sávokat jelző elválasztó vonalak nem mindenütt vannak feltüntetve. 

Gyakoriak a sebességkorlátozást ellenőrző radarok, a méréseket gyakran bokrok mögé elbújtatott, kivilágítatlan rendőrautókból végzik. A megengedett sebesség lakott területen belül általában 60/km/óra, lakott területen kívül 90 km/óra, gyorsforgalmi útszakaszokon 110 km/óra, az M1/E30-as úton 120 km/óra. 

Büntetések: a GAI rendőrei – a szabálysértés nagyságától függően – általában a helyszíni bírság intézményével élnek a szabálytalankodókkal szemben. Súlyosabb esetekben azonban elvehetik a sofőr jogosítványát, melyet csak a helyi GAI parancsnokságon, tetemes büntetés megfizetése után, hosszadalmas eljárásban lehet visszaszerezni. 

Teendő közlekedési baleset esetén

1. A helyszín érintetlenségét, a GAI megérkezéséig, minden körülmények között biztosítani kell. Még akkor is, ha ez forgalmi fennakadással jár!
2. Értesíteni kell a legközelebbi illetékes GAI ellenőrző pontot. A Minszk-Orsa autópályán 30-50 km-ként GAI ellenőrzőpontok vannak elhelyezve. Adott esetben ezekre a pontokra kell üzenni, vagy telefonálni. A GAI-nak központi telefonszáma nincs. A helyi illetékes irodák telefonszámát kék alapú közúti jelzőtáblákon teszik közzé.
3. Ha kisebb személyi sérülés történt, célszerű a sérültet saját szervezésben eljuttatni a kórházba. Ha erre lehetőség van, a legközelebbi nagyobb város kórházát keresse fel, mivel a kisebb kórházakban az ellátás színvonala lehet, hogy nem kielégítő. Ha mégis mentőt hív – ezt a városon belül, súlyosabb esetekben érdemes megtenni -, az ingyenesen hívható központi telefonszám:103
4. A GAI-tól minden esetben igazolást/jegyzőkönyvet kell kérni az intézkedésről. A jegyzőkönyv hiányában a belorusz határőrség nem engedi ki az országból a sérült kocsit.
5. Egyszerűbb koccanás esetén csak akkor hagyja távozni a kár okozóját, ha a helyszínen rendezte a kárt. Amennyiben Ön okozott kárt, s annak mértéke elenyésző (vagy nem kötött kötelező felelősségbiztosítást), egyszerűbb a helyszínen rendezni a kárt.
6. Ne írjon alá olyan jegyzőkönyvet vagy dokumentumot, amelynek tartalmát nem érti!

Belarusz is tagja a nemzetközi zöld kártya rendszernek. Amennyiben a gépjárműben olyan kár keletkezett, amelynek okozója – a GAI megállapítása szerint – az idegen gépjármű vezetője, a felelősségbiztosítás az abban meghatározott kereten belül megtéríti a kárt. A GAI rendőreitől meg kell tudni, hogy adott esetben, az adott körzetben melyik független kárszakértő cég kárfelmérését fogadják el. Amennyiben a kár okozója ismeretlen, illetve az elkövetőnek nincs érvényes felelősségbiztosítása, Minszkben, a központi ún. „MOTORNOE BJURO”-hoz kell folyamodnia kártérítésért.

A vasúthálózat jó állapotú és kiterjedt. Érdemes a kényelmesebb „kupéjnij” (4 fő/kupé), a „Szpalnij (SzV) (3 fő/kupé)”, vagy „Mjagkij (MV) (2 fő/kupé)” vagonokba jegyeket váltani. Budapest és Minszk között jelen pillanatban nincs közvetlen vasúti összeköttetés.

Nemzetközi repülőjáratok:

 • Budapest és Minszk között nincs közvetlen repülőjárat.
 • Javasolt útvonal: Bécsen, Prágán, Varsón, Frankfurton vagy esetleg Moszkván keresztül.
 • A minszki nemzetközi repülőtér csaknem 50 km-re van a főváros központjától.
 • Megérkezéskor célszerű igénybe venni az 5-ös és 6-os számú bejáratok előtt várakozó taxik szolgáltatását, amely megbízható beutazást biztosít, mintegy 25-30 eurónak megfelelő helyi valutáért. Előzetesen javasolt ugyanakkor tisztázni az összeget, s azt is, hogy igény esetén a vezető adjon számlát a fuvarról.
 • A repülőtérről napközben óránként (csúcsidőben félóránként) közlekedik a 300-as jelű autóbusz Minszkbe.
 • Javasoljuk a repülőjegy „konfirmálását” a légitársaság képviselőjénél. 

Városi közlekedés

A nagyobb városokban elfogadható minőségű, aránylag rendszeresen közlekedő tömegközlekedési járművek vannak, s vonatkozik ez Minszkre is, ahol 2 metróvonal is jár. A vonaljegyek ára olcsó, kevesebb, mint 20 euró centnek megfelelő összeg. Sok és viszonylag olcsó taxi-társaság működik, amelyek gyorsan elérhetőek. A viteldíjat ajánlatos előre tisztázni, illetve kérni kell a mérőóra bekapcsolását. 

Üzemanyag:
Az országban – a magyarországinál ritkábban – található benzinkutaknál 80-as, 92-es és 95 oktánszámú benzin (elvétve 98-is), valamint dízel üzemanyag kapható. 2012 februárjában 1 liter 92-es benzin ára megközelítően 0,50 euróba került, a dízel 0,60 euró. A töltőállomásokon az üzemanyagért lehetséges dollárral, euróval, illetve orosz rubellel is fizetni.

Az utazással kapcsolatosan további információk kaphatóak:  
A Belarusz Köztársaság Nagykövetsége
Budapest, XII. ker. Agárdi u. 3/b.
Telefon: 214-05-53
Fax: 214-05-54

Úgyszintén hasznos tájékoztatók találhatóak az alábbi internetes oldalakon:

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Magyar-belorusz viszonylatban tovább él a Szovjetunióval kötött egészségügyi ellátásra vonatkozó egyezmény, ez azonban csak a sürgősségi betegellátásra terjed ki. Célszerű ezért átfogó baleset- és betegbiztosítást kötni. (Lásd „Beutazási feltételek” rovatunkat.) Az egészségügyi ellátás színvonala kielégítő, de bizonyos esetekben célszerű lehet a térítéses magánklinikák szolgáltatásait igénybe venni. A járvány és közegészségügyi helyzet kielégítő. A mentők központi hívószáma: 103.  

Az ország délkeleti részét jelentékenyen érintette a csernobili sugárzás. Az ebből a régióból származó tej és gombafélék még mindig fertőzöttek, így ezen élelmiszerek fogyasztását mellőzni szükséges, különösen, ha nem hivatalos elárusítóhelyen kínálják a termékeket. Kerülni kell az utak mentén kínált – elsősorban gombafélék és erdei gyümölcsök – vásárlását. A csapvíz fogyasztása még a szállodákban sem javallott, jó minőségű ásványvíz viszont gyakorlatilag mindenhol kapható.

Forrás: Külügyminisztérium

Vélemény, hozzászólás?