Kenyába utazók figyelmébe!

Minden magyar állampolgár tájékozódjék a kenyai biztonsági helyzetről, mielőtt elindul. Kenyában a terrorkészültség a legmagasabb fokozatba került. Legveszélyesebb a helyzet Nairobiban és Mombasában.

A Külügyminisztérium Kenya szudáni, etiópiai és szomáliai határvidékét – Nairobi nyomornegyedeihez (Kibera, Mathare, Huruma, Kariobangi, Kawangware és Eastleigh) hasonlóan – az I. Nem javasolt utazási célországok és térségek – kategóriába sorolta.

Kenya nyugati térségét (Western, Nyanza és Rift Valley tartományok) és az óceán vidékét a Külügyminisztérium a – II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek – kategóriába sorolja. 

Minden magyar állampolgár tájékozódjék a kenyai biztonsági helyzetről, mielőtt elindul. Kenyában a terrorkészültség a legmagasabb fokozatba került. Legveszélyesebb a helyzet Nairobiban és Mombasában.

Arra kérjük a Kenyába utazó magyar állampolgárokat, hogy a kenyai parton kerüljék az éjszakai szórakozó helyeket, a nagy bevásárlóközpontokat, és a nagy szállodákat. Ezek terrortámadás célpontjai lehetnek. 2012. március 31-én és 2012. június 24-én kézigránátos támadásban több embert is megöltek a parton. Tengerparti nyaralásukkor értékeiket csak biztonságos széfben tárolják, a kevésbé ismert nyaralóhelyeket kerüljék el, mert gyakran a helyi személyzet követi el a rablásokat, nem egyszer a széfet is kitépték a falból. Az útlevél adatoldaláról és a vízumról mindenki készítsen másolatot, és kirándulásokra, városnézésekre a másolatot vigye magával. A jelenlegi helyzetben különösen indokoltnak tartjuk, hogy a Kelet-Afrikába (beleértve Etiópiát is) készülő magyar állampolgárok regisztrálják magukat a következő link segítségével: Adatlap konzuli védelemhez

A kenyai-szomáliai határt szárazföldön 60 km-es körzetben ne közelítsék meg, ne utazzanak Mandera, El-Wak, Wajir, Liboi, Dadaab, Garissa vidékére. Szomália területeinek vizein, valamint a Szomáliával határos nemzetközi vizeken gyakoriak és folyamatosak a hajók elleni kalóztámadások és fegyveres rablások. A kalózok modern motorcsónakjaikkal akár a szárazföldtől 200 tengeri mérföldön túl is megtámadják a tengerjárókat. Erre tekintettel a Külügyminisztérium nem javasolja az utazást olyan útvonalon, amely Szomália melletti vizeken (Ádeni-öböl, valamint Szomália keleti partszakasza) keresztül vezet. Aki mégis itt hajózna, naprakész információhoz juthat a következő honlapon: www.icc-ccs.org.uk

A kenyai fővárosban is a legmagasabb a terrorkészültség. A Külügyminisztérium javasolja az utazóknak, hogy kerüljék a nyitott teraszokat, az éttermeket, a bevásárlóközpontokat, a templomokat, a sportközpontokat, a közismert éjszakai bárokat. Senki ne vegyen igénybe helyi tömegközlekedési eszközöket, matatut(kisbusz), buszt. Azok nem biztonságosak, rossz műszaki állapotúak, a WHO adatai szerint Kenyában halnak meg a legtöbben közlekedési balesetben. Az autóbusz állomások ellen az elmúlt hónapokban többször kézigránátos támadást intéztek, ebben többen életüket vesztették. Kenyában ugrásszerűen megnőtt a külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények száma. Kiemelt veszélyzónát jelentenek a fő közlekedési útvonalak, ahol az autóval közlekedőket is megtámadhatják egy-egy megállásnál. A mellékutak és a belváros útjai sem tekinthetők biztonságosnak.

2012-ben a kenyai fővárosban a következő támadásokat követték el, valamennyi halálos áldozatokat követelt: 

  • 2012. május 28-án Nairobi üzleti negyedében robbantottak, egy ember meghalt, huszonnyolcan megsérültek.
  • Gránátot dobtak Nairobi központjában egy templomra, 2012. április 29-én, egy ember meghalt, többen megsérültek.
  • 2012. március 10-én a Nairobiban kilenc halálos áldozatot követelő kézigránátos merényletet követtek el Nairobi egyik buszpályaudvarán.

A kenyai hadsereg 2011. október 16-án átlépte a kenyai-szomáliai határt. Ezzel a régióban Burundi, Etiópia, Dzsibuti és Uganda mellett részese lett a Szomália középső részét ellenőrző szélsőséges al-Shabaab elleni háborúnak. A merényletek egy jelentős részéért az Al-Shabab vállalta a felelőséget és azzal fenyegetőzött, hogy szisztematikus támadásokra számíthatnak Kenyában a jövőben. A kenyai biztonsági szolgálat még szigorúbb ellenőrzést ígért.

A Külügyminisztérium felhívja a magyar állampolgárok figyelmét, hogy kenyai utazásuk idején törzsi leszámolások miatt az ország északi része az elmúlt időben a legveszélyesebb területek közé került: Isiolótól északra egészen az etióp határig. Még szervezett utakon se közelítsék meg szárazföldön Samburu, Shaba és Buffalo Springs, Marsabit nemzeti parkokat. Csak repülővel utazzanak ezekbe a nemzeti parkokba.

2011. november elején két brit turistát támadtak meg fegyveresek Isiolónál, a kenyai sofőrt meg is ölték. Isiolo és Samburu környékén a helyi lakosság köreiben a zavargások mindennaposak, ezek naponta több halálos áldozatot követelnek. Szeptember óta hatvanan vesztették életüket.

 

Forrás: Külügyminisztérium

Vélemény, hozzászólás?