Az Európai Egészségbiztosítási Kártya

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya megkönnyíti az Európai Unió 27 tagállama, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc lakosainak, hogy külföldi látogatásaik során egészségügyi ellátást vegyenek igénybe.

Ha nyaral, üzleti útra, rövid kirándulásra vagy külföldi tanulmányútra készül, ellenőrizze, hogy beszerezte-e ezt a kártyát. Segít Önnek abban, hogy időt, fáradságot és pénzt takarítson meg, ha megbetegszik vagy valamilyen sérülést szenved külföldön.

Melyek a kártya gyakorlati előnyei?

A kártya biztosítja, hogy ugyanúgy vehesse igénybe az egészségügyi ellátást (orvost, gyógyszertárat, kórházat vagy egészségügyi központot), mint annak az országnak az állampolgárai, amelyet felkeresett. Ha olyan országban kell orvosi ellátást igénybe vennie, ahol fizetni kell az egészségügyi ellátásért, ezt azonnal vagy a saját hazájába történő visszatérése után visszatérítik Önnek. A szándék az, hogy megkapja azt az ellátást, amire a további ott tartózkodásához szüksége van.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a kártya abban az esetben nem fedezi az egészségügyi ellátás költségeit a külföldi tartózkodása során, ha kifejezetten azért utazik külföldre, hogy egy korábbi betegsége vagy sérülése miatt vegyen igénybe kezelést. Nem nyújt továbbá fedezetet a kártya az egészségügyi magánszolgáltatások igénybevételére sem.

Ismert, hogy egyes honlapokon térítés ellenében kínálják az Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Megjegyzendő, hogy a kártya ingyen szerezhető be a helyi egészségügyi hatóságtól.

Az Egyesült Királyságban a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat [National Health Service] minden országgal kapcsolatban útmutatót nyújt angol nyelven, hogy hogyan vehetik igénybe az egészségügyi ellátást, illetve hogyan nyújthatnak be visszaigénylést az Európai Unió országaiban, valamint Izlandon, Norvégiában és Lichtensteinben tett látogatásaik során.

 

A kártya igénylése

Ez a fejezet azt ismerteti, hogy hogyan szerezheti be a kártyát, melyek a kártya által biztosított előnyök, milyen információk találhatók a kártyán, mennyi ideig érvényes a kártya, és mit kell tennie abban az esetben, ha a helyi hatóság elutasítja a kártya kiadását.

Hogyan szerezheti be a kártyát?

A kártya beszerzése érdekében minden egyes országban fel kell venni a kapcsolatot a helyi egészségügyi hatósággal, amely saját területén felelős a kártya előállításáért és kiadásáért.

Ki élvezheti a kártya előnyeit?

A kártya igényléséhez Önnek biztosítottnak kell lennie, illetve Önnek az állami társadalombiztosítási rendszerhez kell tartoznia az Európai Unió valamelyik tagállamában, illetve Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban. Minden utazó családtagnak saját kártyával kell rendelkeznie.

Milyen információ található a kártyán?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyán lévő egyetlen személyes információ a kártyabirtokos családi és utóneve, a személyi azonosítószáma és születési dátuma. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya egészségügyi adatokat nem tartalmaz.

Mennyi ideig érvényes a kártya?

Ez országonként változik, leghelyesebb ezt megérdeklődni, amikor a kártya beszerzése érdekében felveszi a kapcsolatot a helyi egészségügyi hatósággal.

Mit tehet, ha a helyi hatóság elutasítja az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiadását?

Amikor Európai Egészségbiztosítási Kártyát igényel, a helyi hatóságnak kötelessége azt kiadni, vagy ennek hiányában ideiglenes igazolást kell kapnia, ha a kártya azonnal nem áll rendelkezésre. Ha nem ezt teszik, Önnek fellebbezést kell benyújtania. Az Európai Bizottság tájékoztatást nyújt arról, hogy miként érvényesítheti a jogait, és azt tanácsolja, hogy először is forduljon a Solvit-hoz, hogy megismerje, hogyan tehet panaszt.

 

Szükséghelyzet

Ez a fejezet gyakorlati tanácsokkal szolgál, hogy mit kell tennie bizonyos szükséghelyzetekben.

Felhasználhatom-e a kártyát arra, hogy segítségével megszervezzem a hazaszállíttatásomat, ha súlyos balesetet szenvedek vagy súlyos betegség ér?

 

A kártya felhasználható arra, hogy egyszerűbben vehesse igénybe az orvosi ellátást, de annak semmi köze sincs a hazaszállításhoz. A kártya nem segít abban, hogy ingyenesen hazaszállítsák, ha súlyosan megbetegszik, vagy súlyos baleset éri. Az ilyen helyzetekben külön biztosítási fedezetre van szüksége.

Ha valamilyen krónikus betegségben szenvedek, amely miatt rendszeresen fel kell keresnem az orvosomat, de rövid ideig egy másik tagállamban kívánok tartózkodni, az Európai Egészségbiztosítási Kártya fedezetet nyújt-e az ilyen egészségügyi ellátásra?

 

Igen, ha Ön valamilyen krónikus betegségben szenved (például asztma, cukorbetegség vagy rák), a másik tagállamban való átmeneti tartózkodása idejére jogosult a szükségesnek tartott kezelésre, figyelembe véve a betegségét.

Ha azonban az Ön betegsége különleges orvosi ellenőrzést tesz szükségessé, különösen akkor, ha speciális eljárásokat vagy berendezéseket kell igénybe venni (pl. dialízis kezelés), indokolt lehet, hogy előre megszervezze látogatását, hogy biztosan rendelkezésére álljon a szükséges berendezés vagy kezelés. Ezt úgy teheti meg, hogy mielőtt útra kelne, felveszi a kapcsolatot annak az országnak a különleges orvosi ellátó egységével, amelyet fel kíván keresni.

Terhes vagyok. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya fedezi-e az orvosi kezelésemet egy másik országban való tartózkodás során?

 

Igen, az Európai Egészségbiztosítási Kártya minden orvosi kezelést fedez terhességével kapcsolatban, beleértve a gyermekszülést is, amennyiben átmenetileg egy másik országban tartózkodik.

Ha azonban egy másik országban szeretne szülni, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a helyi egészségügyi hatósággal, mivel ehhez különleges engedélyre lehet szüksége (S2-es formanyomtatvány).

Mit kell tennem, ha külföldi tartózkodásom előtt vagy alatt váratlanul felfedezem, hogy elfelejtettem a kártyát magamhoz venni, vagy elveszítettem azt?

 

Ha elfelejtette magához venni vagy elveszítette kártyáját, kérheti a helyi hatóságtól, hogy faxon vagy e-mailen jutasson el Önhöz egy ideiglenes igazolást. Ez ugyanolyan jogosultságokat biztosít az Ön számára, mint maga a kártya.

 

Forrás: europa.eu

kulcsszavak: eu kartya , eu kártya , eukartya , eukártya, egeszseg, egeszsegbiztositas

Vélemény, hozzászólás?