Munka

 

Munkalehetőségek

2-3 éve Írországban viszonylag könnyen találhatott munkát egy EU-s állampolgár akár alap nyelvtudással is. Jelenleg 12,6%-os a munkanélküliségi ráta (Magyarországon 10,4 %!). Az állástalan íreken kívül még mindig sok külföldi, főleg kelet-európai van az országban. Azoknak, akik most fontolgatják a költözést számolniuk kell azzal, hogy nem abba az Írországba érkeznek, amiről ismerőseik, rokonaik meséltek nekik 2-3-4 évvel ezelőtt.

Sokszor hallani: ”Angolul nem beszélek, de akármit elvállalok, takarítást, mosogatást is.” Jó, ha tudod, hogy a nagy munkanélküliség miatt a már Írországban elő és a nyelvet is beszelő, ír munkatapasztalattal rendelkező külföldiek is elvállalnának „bármilyen” munkát. Ennek köszönhetően most már a takarítói állasoknál is minimum folyékony angol nyelvtudás és legtöbbször legalább egyéves ír gyakorlat a feltétel.
A munkaadók jelenleg kedvükre válogathatnak a rengeteg ír/ brit munkatapasztalattal és referenciával rendelkező, angolul beszélő munkavállaló közül. Érthető, hogy még takarítani sem vesznek fel most olyan embert, aki nem érti, hogy mit kell csinálnia. Arról nem is beszélve, hogy az interjút telefonon kell leegyeztetned…

Munkába állas előtt

PPS number (Personal Public Service Number = PPS No)

EU-s állampolgárként a magyarok szabadon vállalhatnak munkát Írországban. Először is igényelj PPS számot! Ez lényegében egy személyi azonosító, amire hivatali ügyek intézésekor amúgy is sokszor szükséged lesz. Amíg a munkavállaló PPS number nélkül dolgozik, addig magasabb adót fizet.

Menj el a lakóhelyedhez legközelebbi social welfare office-ba. Itt szerencsés esetben mindjárt be is tudod adni igénylésedet. Ha az adott irodában nem foglalkoznak PPS szám kiadásával, akkor tájékoztatnak, hogy melyik másik social welfare office-t keresd fel és milyen dokumentumokat vigyél magaddal. Kb. 1-1,5 hét után levélben fognak értesíteni.

Igényléshez szükséges: útlevél/személyi igazolvány, lakcímet igazoló levél/irat (pl. közüzemi számla, lakásbérleti szerződés)

A cikket beküldte: poppy
Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?