Gépjármű

Magyar rendszám

Nem érdemes magyar autóval átjönni. Egyrészt az átíratási költségek miatt, másrészt bal kormányos autóval bal oldalon nehéz, sőt veszélyes közlekedni. Ezen kívül műszakiztatni sem lehet magyar rendszámmal. Mostanában igen gyakoriak a közúti ellenőrzések. A magyar rendszámos autóból vezetőjét kiszállítják, autóját elveszik amennyiben az illető életvitelszerűen Írországban él.

Regisztrációs adó (vehicle registration tax – VRT)

Ha ragaszkodsz magyar autódhoz, a regisztrációs adó összegéről tájékozódhatsz a vrt.ie oldalán található kalkulátor segítségével (VRT calculator). Ugyanezen oldalon megtalálod a regisztrációval foglalkozó hivatalok (Vehicle Registration Office) címét is a VRO office locator menüpont alatt.

További információk: vrt.ie és revenue.ie oldalakon

Műszaki vizsga (NCT)

A vizsgához időpont kérhető telefonon, online és e-mailben is. Online csak abban az esetben tudsz időpontot kérni, ha autódat már vizsgáztatták korábban Írországban, vagyis rendszáma szerepel az adatbázisukban. Csak ír rendszámos autó vizsgáztatható.
Ha valamilyen hiányosságot találnak, ismételt vizsgát kell tenni.
A vizsga 50 €-ba kerül. Az ismételt vizsga 28 €, ha elvégzéséhez szükséges valamilyen berendezés, ellenkező esetben ingyenes.

Információk a műszaki vizsgával kapcsolatban: nct.ie

Gépjármű adó (motor tax/ road tax)

A VRO levélben értesít az esedékes adó befizetésének határidejéről és módjáról. Az adó befizethető 3, 6 vagy 12 hónapra. Fizetheő készpénzzel az irodában, direct debittel vagy akár online is a VRO által küldött levélen (motor tax renwal form) található pin kóddal (renewal pin). Az online befizetés csak abban az esetben lehetséges, ha az adott autóra korábban már fizetett valaki adót Írországban.

A befizetést igazoló disc-et jól látható módon, a szélvédőn elhelyezett tartóba kell tenni.
A
motor tax befizetését szintén komolyan veszik. Mostanában többször állítják le az autókat csak azért, hogy ellenőrizzék a szélvédőn a disc-et. Ha a korong nincs rendben, az autót elveszik. Ha az adót befizetted, de a korongot nem helyezted el a szélvédőn 65 €-s helyszíni bírságra számíthatsz.

A vrt.ie oldalán található gépjármű adó kalkulátor (road tax calculator) segítségével pillanatok alatt megtudhatod, hogy melyik autóra mennyi adót kell fizetni. Mindössze az autó korát (2008-asnál fiatalabb vagy idősebb) és a motor méretét kell megadni cm3-ben. Ez igen jól jöhet autóvásárlás előtt.


További információk: vrt.ie
és revenue.ie oldalakon

A cikket beküldte: poppy
Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?