Madeirára utazók figyelem!

A magyar turisták, akik mostanában a Portugáliához tartozó Madeira szigetére készülnek szerelkeznek fel szúnyogirtókkal. Madeirán ugyanis dengue láz járvány van terjedőben.

A vérszívók által terjesztett, magyarul csonttöréses láznak is nevezett fertőzésnek két hónap alatt (október-november) az európai járványügyi központ (ECDC) jelentése szerint csaknem 1.700 áldozata volt, köztük 27 turista. A portugál közegészségügyi hatóságok október elején számoltak be az első két esetről. A betegek közül közel 100-an kerültek kórházba. Haláleset nem történt.

A vírus elemzése során a hatóságok arra jutottak, hogy a jelenleg Madeirán fertőző típus nagy hasonlóságot mutat a Venezuelában és Kolumbiában terjedő vírussal. Az ECDC szerint a járvány még nem futott le. A turistáknak azt tanácsoljuk, hogy ha lázas tüneteket, súlyos fejfájást, ízületi-, izom-, vagy csontfájdalmat, kiütést tapasztalnak, azonnal forduljanak orvoshoz. Az európai központ szerint ezen kívül a szomszédos földrajzi területek (pl. a Kanári-szigetek) közegészségügyi hatóságainak is értékelnie kell a kockázatokat. A csonttöréses (dengue) lázat főleg egy bizonyos egyiptomi szúnyog terjeszti. Ezek a szúnyogok a malária terjesztőjével ellentétben – főleg napközben csípnek. Városokban élnek, házkörüli kisebb vizekben, esővizes pocsolyában szaporodnak, és szívesen pihennek a hűvös lakásban. A fertőzés ellen nincs védőoltás. A dengue fertőzés hirtelen magas lázzal, ízületi-, izom és csontfájdalommal, hányással kezdődik, esetleg halvány kiütéssel jár. Mérsékelt vérzékenység (orr-, ínyvérzés) kísérheti a betegséget, amely 3 -10 napig tart. A lábadozás lassú, hetekig tarthat, fáradékonysággal, izomgyengeséggel jár. Ismételt fertőzés esetén, súlyos vérzéses formában lép fel.

Vélemény, hozzászólás?