Lakás

 

Fontos, hogy tudd, a lakásbérlés egyik feltétele a munkáltatói igazolás (letter from the employer). Vagyis, amíg nincs munkád, addig nem tudsz lakást kivenni. A bérleti szerződés aláírásakor általában 2 havi bérleti díjat kell kifizetni: az első hónap díját (rent), illetve a foglalót (deposit). A foglalót a bérlet végén természetesen visszakapod, ha a lakást megfelelő állapotban megőrzöd, illetve a szerződében rögzített minimum bérleti időt (minimum lease) és a felmondási időt (notice) betartod. A minimum bérleti idő általában fél- vagy 1 éves (6 months lease/ 1 year lease), de ritkán előfordul, hogy időbeli korlát nélküli a bérlet (no minimum lease).
A bérleti díjat megállapodás szerint (alt. hetente vagy havonta) kell fizetni.

 

Kiadó lakásokból egyre több van a piacon. A bérleti díjak folyamatosan csökkennek, ennek ellenére konkrét összeget nehéz mondani, mivel városonként és városrészenként az árak nagyban eltérhetnek. Jelenleg egy drágább városban (pl. Dublin, Galway) jó állapotban lévő, 1 szobás vagy studio lakást 600 € alatt nem könnyű találni. Egy olcsóbb városban viszont 600 €-ért akár már 3-4 szobás, új építésű, jó állapotban lévő családi ház is bérelhető. Szobát bérelni természetesen jóval olcsóbban lehet.

Az ingatlanok méretét a hálószobák (bedroom) számával adják meg, a nappalik számát nem jelzik. Ez azt jelenti, hogy egy 4 hálószobás (4 bedrooms) lakásban legalább 5 szoba van: 4 hálószoba és legalább 1 nappali.
A kis studio lakásokban (studio flat / studio apartment) egy térben van a háló, a nappali és általában a konyha is. A fürdőszoba külön helységben található.

 

Általában elmondható, hogy a lakások jól felszereltek, lényegében minden háztartási készülék/ eszköz megtálalható, amire a mindennapok során szükség lehet: vasaló, evőeszközök, edények, vízforraló, mosó- és mosogatógép, porszívó, kenyérpirító stb.

Arról, hogy meleg víz legyen a lakásban nem gondoskodik automatizált bojler. Ez azt jelenti, hogy, amíg nem kapcsolod be a vízmelegítőt, addig jéghideg víz folyik a csapból. Ha melegítünk egy adag vizet, azt célszerű mielőbb elhasználni, mert amint a vízmelegítőt kikapcsoljuk (ha van rajta időzítő, akkor magától kikapcsol), a víz el is kezd hűlni. A mosdókagylónál általában nem kevert csap van, vagyis egyik csapból jéghideg, a másikból pedig forró víz folyik. Ha nem melegítettünk vizet, akkor természetesen mindkettőből hideg víz folyik.

Villany fűtéssel 2 szobás lakásban könnyen produkálhatunk 300 €-s villanyszámlát. Sok helyen olaj kazánnal fűtenek. Az olaj tartály féltöltéséről a bérlőnek kell gondoskodnia. Ez „mindössze” abból áll, hogy felhívja a számara szimpatikus céget, amely egy tartályautóval kimegy a megadott címre és a kért mennyiségű olajjal feltölti a tartályt. Ha nem üres tartállyal béreltük ki a házat, akkor kiköltözéskor annyi olajjal kell feltöltetni, amennyivel átvettük. Amíg a tartály féltőlesét a bérlő nem igazolja számlával, addig a foglalót sem kapja vissza.

A bérletet a bérbeadónak 1 hónapon belül be kell jelentenie a PRTB (Private Residental Tenancies Board) felé. A PRTB levélben értesíti a bérlőt, ha ez megtörtént.

Akár szobát, akár lakást/ családi házat készülsz kivenni, még Magyarországon tájékozódj a bérleti díjakról pl. a daft.ie oldalon (Lettings menüpont alatt), hogy tudd, mennyi pénzre lesz szükséged a szerződés aláírásakor.

A cikket beküldte: poppy
Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?