Kakaós csiga


Elkészítési idő:
1,5-2 óra (kelesztéssel együtt)

Hozzávalók

* 1 tasak (7g) száraz (por) élesztő vagy
2 dkg hagyományos élesztő
* 2,5 dl tej
* 4 dkg cukor (a tésztához)
* ½ kg liszt
* 1 egész tojás
* 1 csipetnyi só
* 15 dkg vaj
* 3-4 teáskanál kakaópor
* 1-2 teáskanál cukor (a töltelékhez)

Elkészítése

* A száraz élesztőt, tejet, cukrot, lisztet, tojást, sót, vajat alaposan összedolgozom.
* 45 percen át kelesztem.
* Nyújtódeszkán nagyjából 1 cm vastagságú téglalap formára kinyújtom.
* Olvasztott vajjal vagy langyos tejjel megkenem.
* A cukrozott kakaóporral egyenletesen megszórom.
* A hosszabb oldala mentén feltekerem.
* 2-3 cm-es szeletekre vágom.
* Kivajazott, lisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe, egymástól 1-2 cm-es távolságra helyezem őket.
* 30 percig így kelesztem. (Én 30-40 C fokon, sütőben szoktam keleszteni.)
* 170 C fokon kb. 20 percig sütöm. Ennél magasabb hőfokon a cukor karamellizálódhat, ami keserűvé teheti a csigákat.

Megjegyzés

Az első 2 lépés nagyban megkönnyíthető kenyérsütő géppel.
Ha nem száraz élesztőt használunk, akkor langyos tejben, cukorral futtassuk fel!

 

Vélemény, hozzászólás?