Egyre többen választják Szlovákiát

Az elmúlt évben 20 százalékkal emelkedett a Szlovákiában munkát vállaló magyarok száma. Szomszédunknál egyébként több mint 18 ezer külföldi dolgozik, közülük is a legtöbben Romániából érkeztek.

2010 végén összesen 18 200 külföldi munkavállalót regisztráltak Szlovákiában, 3 ezerrel többet, mint egy évvel korábban – olvasható az ecoline.hu-n. A legtöbben, 2900-an Romániából érkeztek, de hasonló számban (2800) vannak cseh alkalmazottak is. Eszaki szomszédunknál dolgozó külföldi munkavállalók számában a lengyel vendégmunkások állnak 2 ezres számukkal a harmadik helyen, és őket követik a magyarok 1700 dolgozóval.

A 2009-hez viszonyítva nőtt ebből a négy országból érkező munkavállalók száma. Legnagyobb arányban, 50 százalékkal a lengyel munkavállalóké, de 20 százalékkal voltak többen a magyar és a román vendégmunkások is.

Minden harmadik külföldi munkás Pozsonyban talált magának állást, így csaknem 6,5 ezer vendégmunkás koncentrálódott a fővárosban. Nagyszombatban 1400, Galántán ezer külföldi dolgozik, Nyitrára pedig 923-an jegyeztették be magukat.

(Forrás: europass.hu / ecoline.hu)

Vélemény, hozzászólás?