A leghíresebb magyar

Sok kiválósággal dicsekedhet a magyar nemzet – tudósokkal, művészekkel, sportolókkal –, de mindannyiuk közül egyértelműen Puskás a leghíresebb. Az ő nevét olyanok is ismerik, akik azt sem tudják, hol van Magyarország.

A kispesti grundról indult kiskölyök a világ legzseniálisabb futballistája lett. Olyan valaki mondja ezt róla, aki maga is vitte valamire ebben a nagyszerű sportágban: a brazil Pelé – ha valakinek, neki igazán elhihetjük…

Volt olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes, Európa- és világkupagyőztes, ötszörös magyar és hatszoros spanyol bajnok, sokszoros gólkirály – hosszan sorolhatnánk eredményeit, melyeket sportolóként, majd később edzőként is elért. Volt ünnepelt sztár, majd feledésre ítélt disszidens, tudott győzni és kénytelen volt megtanulni veszíteni, majd mindent újrakezdeni is.

Almási Tamás „Puskás – Hungary” című filmjében archív felvételekről látjuk legszebb góljait, zseniális cseleit, és ő maga is beszél fordulatos életéről. Pelé mellett olyan további nagyságok emlékeznek rá, mint Michel Platini, Franz Beckenbauer, Alfredo di Stefano, valamint az ötvenes évek Aranycsapatának még élő tagjai: Grosics és Buzánszky. És mellettük Puskás életének kevésbé közismert tanúi is. Felidézik sikerekben bővelkedő, de megpróbáltatásoktól sem mentes életútját, és derűs, kedves személyiségét, nagy szívét és fergeteges humorát, öntudatos szerénységét. Emlékezéseikből a magyar népmesék legkisebb fiújának alakja bontakozik ki – madridi csapattársa szerint olyan ember volt, aki minden helyzetben feltalálta magát, mert használta a fejét.

A 2006-ban elhunyt Puskás Ferenc több mint fél évszázad óta még ma is a legjobb „reklámja” Magyarországnak. Olyan képet festett erről az országról, amelyet a világon mindenfelé ismernek. És még a kezét se kellett használnia hozzá – csak a lábát és a fejét…

Ha még élne, bizonyára ő lenne a 2011-es, soros EU-elnökségünk tiszteletbeli nagykövete.

(Forrás: eu2011.hu)

Vélemény, hozzászólás?