Chilei földrengés

A Külügyminisztérium nem javasolja az utazást Chilébe.

Részletekért kattints a bővebben hivatkozára.

Chilében – amint a sajtó is tájékoztatott róla – 2010. február 27-én hajnalban, a fővárostól 500 kilométerre, délre, az ország középső és déli részén (Bío-Bío, Maule és Del Libertador General Bernardo O’Higgins régióban) a Richter skála szerinti 8,8-as földrengés pusztított, amelyet az ország Talcahuano-i partszakaszán szökőár, majd 28-án 6,1-es utórengés is követett (epicentruma Talca városában volt).

Az dél-amerikai országban akadozik az áramszolgáltatás, nem működnek a telefonvonalak. Az úthálózat komolyan megrongálódott, mintegy másfél millió épület szenvedett károkat. A chilei hatóságok csak lassan és nagy körültekintéssel tudják az áldozatokat azonosítani, így az esetleges külföldi érintettek személyazonosságáról sincs még információ. A Buenos Aires-i magyar nagykövetséghez eddig nem érkezett konkrét információ magyar állampolgárságú áldozatról vagy áldozatokról.

A Külügyminisztérium a halaszthatatlan okból utazóknak javasolja a fokozott óvatosságot; felhívja a figyelmet az utazást megelőző, ismételt és körültekintő tájékozódásra. Javasolja, hogy a Chilébe utazni szándékozók folyamatosan kísérjék figyelemmel az ottani hatóságok tájékoztatásait, s lehetőség szerint halasszák el a tervezett utazásukat, mivel jelenleg sem légi, sem szárazföldi úton nem garantált a közlekedés, illetve annak biztonsága. A halaszthatatlan indokú utazás esetén a Külügyminisztérium javasolja továbbá a chilei partnerrel, a fogadó intézménnyel, illetve a szállásadóval való ismételt, a beutazás és a tervezett tartózkodás minden részletére naprakészen kiterjedő kapcsolatfelvételt.

A Magyar Köztársaságnak Chilében csak tiszteletbeli konzuli képviselete működik, a hivatásos konzuli képviselet székhelye Buenos Airesben van.

(2010. március 2.)


Forrás: Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma

Vélemény, hozzászólás?