Az elektronikus ügyintézés megvalósítása a Külügyminisztérium tevékenységi körébe tartozó hatósági eljárásokban

„Az elektronikus ügyintézés megvalósítása a Külügyminisztérium tevékenységi körébe tartozó hatósági eljárásokban” kiemelt projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében.

A projekt lehetőséget teremt arra, hogy a Külügyminisztérium tevékenységi körébe tartozó egyes hatósági eljárásokban 2010. december 1-től megvalósuljon az elektronikus ügyintézés. Ettől az időponttól kezdődően a magyar külképviseletek ujjnyomatot tartalmazó biometrikus útlevél iránti kérelmek fogadására és elektronikus továbbítására is alkalmassá válnak.

A projektet a Külügyminisztérium a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások
Központi Hivatalával és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal együttműködve valósítja meg.

A projekt fő célja az ujjnyomatot is tartalmazó második generációs biometrikus útlevél, illetve a külképviseleteken benyújtandó úti okmány iránti kérelmek elbírálásához szükséges állampolgársági ügyek kérelmezésének lehetővé tétele a külföldön élő, vagy ott tartózkodó magyar állampolgár számára.

A projekt keretében megvalósul továbbá a konzuli jogkörök elektronikus nyilvántartó rendszere, amely könnyen és gyorsan ellenőrizhetővé teszi a konzuloknak adott felhatalmazásokat, jelentősen növelve ezzel a jogbiztonságot.

A projekt keretében végzett informatikai fejlesztések a hatósági eljárások ügyviteli folyamataiban olyan jelentős változásokat eredményeznek, melyekkel nem csupán a határidők jelentős lefaragása érhető el, de lényegesen javulhat a már meglévő szolgáltatások minősége, növekedhet a hatósági eljárásokat és szolgáltatásokat igénybe vevők köre, valamint nőhet az elégedettségi szintjük.

  • Kedvezményezettek neve és elérhetősége:

Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma
H-1027 Budapest
Bem rkp. 47.
http://www.kulugyminiszterium.hu/

Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala
H-1094 Budapest
Balázs Béla u. 35.
http://www.nyilvantarto.hu/

Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal
H-1117 Budapest
Budafoki út 60
www.bm-bah.hu

  • Közreműködő szervezet neve és elérhetősége:

VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft.
H-1016 Budapest
Gellérthegy u. 30-32.
http://www.vati.hu/

  • Hivatkozások:

http://www.nfu.hu/
http://www.vati.hu/

(2010. május 11.)

Forrás: Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma

Vélemény, hozzászólás?