A Külügyminisztérium Konzuli Főosztálya válságstábot működtet az európai légtér lezárásával összefüggő problémák kezelésére – tájékoztató az érintettek számára

A Külügyminisztérium folyamatosan figyelemmel kíséri az európai légtér lezárásával kapcsolatos fejleményeket, és szoros kapcsolatban áll az Európai Unió más tagállamainak konzuli szolgálataival, illetve az érintett harmadik államok hatóságaival. Az EU online konzuli információs rendszerén keresztül a tagállamok összegzik a bajbajutott uniós polgárokra vonatkozó adatokat, és közös megoldásokat is keresnek.

A Külügyminisztérium Konzuli Főosztályán válságstáb működik, a Konzuli Tájékoztatási Iroda nyújt felvilágosítást az érdeklődőknek. A külképviseletek megerősített ügyeleti rendben működnek, és fogadják a külföldön rekedt magyar állampolgárok, illetve hozzátartozóik jelentkezéseit. Hétfő reggelig mintegy 80 külföldön rekedt magyar állampolgárnak nyújtottak segítséget konzuljaink.

A Külügyminisztérium egyúttal felhívja a figyelmet, hogy a légtérzár miatt külföldön rekedt utasokról – az általuk kötött szerződés alapján és a hatályos közösségi, illetve belső jogi előírások keretein belül – elsősorban az utazásszervezők, illetve az Európai Unióban működő, onnan harmadik országba, vagy az Európai Unió területére harmadik országból légi szállítást végző társaságok kötelesek gondoskodni. Ha az utazó biztosítással is rendelkezik, akkor a biztosítási szerződés keretein belül tarthat igényt a biztosítótársaság segítségére is.

A magyar konzulok a következő témakörökben nyújthatnak segítséget:

– naprakész információkkal látják el az érdeklődőket;

– segítik a kapcsolatfelvételt a hozzátartozókkal, légitársaságokkal, utazási irodákkal, biztosítókkal, helyi hatóságokkal;

– tanácsokat adnak az önhibájukon kívül bajba jutottaknak arról, hogy hogyan érvényesíthetik az Európai Közösségek joga alapján (261/2004/EK rendelet) őket a közösségi szállítók részéről megillető, az ellátáshoz, elszállásoláshoz, illetve alternatív utazási lehetőségek biztosításához fűződő jogaikat;

– helyi hatóságokkal szoros együttműködésben igyekeznek segítséget nyújtani a bajba jutott állampolgárok szálláskereséséhez;

– közreműködnek abban, hogy az érintettek minél gyorsabban juthassanak hozzá saját anyagi forrásaikhoz;

– tanácsot adnak arra vonatkozóan, hogy a hozzátartozók, ismerősök, barátok miként tudnak a leghatékonyabban anyagi segítséget nyújtani a külföldön rekedteknek.

A magyar konzulok ezen túl a helyszínen közreműködnek az illetékes hatóságoknál abban, hogy a légtérzárlat miatt ott rekedt, lejárt vízumú magyar állampolgárok soron kívül, lehetőleg ingyen kapjanak vízumhosszabbítást.

A magyar hatóságok egyidejűleg intézkedéseket tettek annak érdekében is, hogy elősegítsék harmadik országok hazánkban rekedt állampolgárainak elutazását:

– A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatóságai folyamatosan hosszabbítják meg (ingyenesen) az e célból jelentkezők vízumát;

– a rendőrség a vízumhosszabbítás adminisztratív terhét mellőzve, méltányosságból engedélyezi a hazatérést azokban az esetekben, amikor a vízum érvényességi adataiból egyértelmű, hogy a légtérzár a túltartózkodás oka.

A Magyarországon rekedt külföldi állampolgárok emellett hazájuk budapesti külképviseletéhez fordulhatnak segítségért.

Annak érdekében, hogy konzuli szolgálatunk a leghatékonyabb segítséget nyújthassa a külföldön rekedt magyar állampolgároknak, javasoljuk, hogy az érintettek minél előbb vegyék fel a kapcsolatot a magyar külképviseletekkel, amelyeknek az adatai, ügyeleti számai elérhetők a Külügyminisztérium honlapján (www.kulugyminiszterium.hu – Missziók címszó alatt).

Magyarországi hozzátartozók érdeklődését a Konzuli Tájékoztatási Iroda fogadja a 06-1-458-1634, illetve a 06-1-458-1682-es telefonszámokon.

(2010. április 19.)

Forrás: Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma

Vélemény, hozzászólás?