A burgenlandi osztrák szülők kérése, hogy gyermekeik magyarul, horvátul tanulhassanak


Szerző: Tanai Ibolya

Magyar-német-horvát nyelvű gyerekkönyvek jelentek meg Burgenlandban az óvodásoknak és az elemi iskolásoknak.

Az osztrák tartományban egyre több szülő igényli, hogy gyermeke a német mellett más nyelvet is tanuljon.

Magyarul énekelnek a burgenlandi óvodások. Ők a német mellett magyarul és horvátul is tanulnak. Az óvónők mostantól kolléganőjük, Dowas Katalin kötetét használják – amelybe a magyar népköltések mellett saját meséit és dalait gyűjtötte össze. Ezek magyarul, németül és horvátul is olvashatók a négy kiadványban.

– Gondoltuk, hogy itt a háromnyelvű Burgenlandban jó lenne, ha olyan könyvet adnánk ki, ami egyszerű, amelyik a gyerekek környezetét öleli fel, és amit a gyerekek meg is értenek – mondta Dowas Katalin óvónő.

Burgenlandban az osztrák szülők is gyakran kérik, hogy gyermekeik magyarul vagy horvátul tanulhassanak. De a magyarok is egyre többen vannak az ingázók és a betelepülők miatt.

– Egész Burgenland területén jelenleg több mint 30 iskolában oktatják a magyar nyelvet, leginkább alternatív tantárgyként felvehető formában, elemi iskolák keretében – mondta Kelemen László a Magyar Média- és Információs Központ intézményvezetője

A burgenlandi óvodákba az idén több magyar nyelvű pedagógust vettek fel, és már készülnek a háromnyelvű gyermekkönyvek újabb kötetei.

{wmvremote}mmsh://80.249.172.27/video/2010_50/10210024333242.wmv{/wmvremote}

Forrás: Duna TV

Vélemény, hozzászólás?