77 Magyar népmese hangoskönyv – Külföldi magyar gyerekeknek

Elkészült a Hetvenhét Magyar Népmese legteljesebb hangfelvétele, Szalóczy Pál előadóművész tolmácsolásában. Illyés Gyula, aki majd fél évszázada gyűjtötte csokorba a meséket, így fogalmazott…

 

Ezek a mesék a tizennégymilliós magyarság megtelepülésének legkülönbözőbb tájain teremtek; magukon hordják így e tájak sajátos mondatalakítását, nyelvi zeneiségét és – gyakran csak e tájakon értett – szavait… Egy nemzet annál szervesebb, minél sokszerűbb; szellemileg annál gazdagabb és szabadabb, minél összetettebb, sőt tarkább; akár a festő a színeivel. S azután: ezekben a nem ma keletkezett mesékben csaknem teljességgel áll még a különös törvény: nyelvünk finomságainak megalkotói, legművészibb mesterei nem is oly rég népünk legelnyomottabb, „legkulturáltabb” rétegének milliói voltak, a szegényparasztok. E mesterfogásoknak csak töredékeit is megőrizni nemzeti kötelesség, akár a műemlékvédelem.

A Hetvenhét Magyar Népmese felvételét különösen nagyszerűen tudnák hasznosítani azok a határainkon túl élő magyarok, akiknek a gyerekei az idegen kulturális közegben óhatatlanul elveszíthetik identitásukat, ha nincs elegendő segítség a nyelvtanuláshoz. A magyar irodalom, történelem, művészet is szép lassan elvész számukra, bármennyire igyekszik a szűkebb környezet megóvni őket ettől. Különösen a még olvasni nem tudó korosztálynak jelentene sok örömet és segítséget a mesék hallgatása.

Ezért keressük a kapcsolatot olyan intézménnyel, egyesülettel, kulturális társasággal, közösséggel, akinek fel lehetne kelteni az érdeklődését a teljes vagy részleges meseanyag iránt. Hiszünk abban, hogy komoly misszió lenne ezek eljuttatása a „célközönséghez”, mivel a mesék nyelvezete gyönyörű, a folklorisztikus értéke pedig – különösen így egyben – felbecsülhetetlen.

Több hangfelvétel is van forgalomban egy-egy népszerűbb mesével és előadóval a Hetvenhét Magyar Népmesé-ből, de a teljes anyagot még senki sem örökítette meg hangos formában. Azt hisszük, nem járunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk: ez komoly érték.

Az anyag kitűnő minőségű és gyönyörű a nyelvezete. 360 oldal szöveg, 1300 perc, de mp-3-ban két CD lemezre felfér.

A felvett hanganyag egyébként a stúdió tulajdona, szabadon értékesíthető. Bármikor küldhetünk emailen mintát a mesékből, sőt – igény szerint – válogatást is készítünk, hiszen a felvett mesék össz-ideje több mint húsz óra.

 

A fenti témában keresnünk támogatókat, akik segítenének abban, hogy a most elkészült 77 Magyar népmese hangoskönyv formátuma minél több külhoni magyar gyermekhez, felnőtthöz eljusson. A kiadványt szinte önköltségi áron adjuk, hiszen elsődleges célunk az, hogy életben tartsuk a magyar népmeséket, a magyar szót. A népmese, mint a nemzet összetartó ereje, a kultúra nyelv és indentitás alapja mindig is jelen volt népünk életében. Kérem, hogy amennyiben Önök a segítségünkre tudnának lenni, nagy öröm lenne számunkra!

Ezért keresünk olyan szervezeteket akik csatlakoznának e nemes cél megvalósításához és felkarolnák kezdeményezésünket.

A CD-ket rendkívül olcsón legyártatjuk , és TERJESZTŐKET keresünk, hogy minél többekhez eljussanak.


Kapcsolat: info@77magyarnepmese.com

Web: www.77magyarnepmese.com

Vélemény, hozzászólás?