Uniós szinten meghatározott minimálbér?

2010. március 23. – EUvonal/MTI

A La Libre Belgique belga napilap mai (2010. március 23.) számában arról számolt be, hogy a 2010 második félévében esedékes belga elnökség tervei között egy európai uniós minimálbér bevezetése is szerepel majd.

Erre a pártérvek szerint a versenyképesség javításának és a tagországok közti szociális különbségek csökkentésének érdekében van szükség. Nem EU-szerte ugyanakkora nagyságú minimálbér bevezetéséről van szó, hanem az egyes országokban tapasztalható megélhetési költségekhez történő viszonyítási szint egységesítéséről. A lap szerint az átlagbér 60 százaléka merült fel lehetséges egységes minimális arányként.

Nominálértékben nem lenne értelme egységes minimálbérszintet bevezetni, hiszen az EU-tagországokban jelentős különbségek mutatkoznak az életszínvonalban – mutatott rá a belga lap. 2009-ben például Luxemburgban 1 642, Bulgáriában viszont csak 123 euró volt a havi minimálbér mértéke, ugyanakkor nem is minden EU-tagországban létezik ilyen kategória.

Belgium a most elnöklő Spanyolország után és a jövő első felében sorra kerülő Magyarország előtt elnökli majd az Európai Uniót – ez a három ország úgynevezett csoportos, vagy trió elnökségként közös uniós programmal is rendelkezik.

Vélemény, hozzászólás?