Milyen állampolgár lesz a magyar szülők más uniós tagállamban született gyermeke?

Az Európai Unió nem szabályozza az állampolgárság megszerzésének kérdését, arra az egyes tagállamok nemzeti jogszabályai vonatkoznak.

Az állampolgárság születéssel történő megszerzésénél az államok két fő elvet alkalmaznak: az egyik a leszármazás jogcíme (ius sanguinis, azaz „vérségi elv”), a másik a belföldön történő születés (ius soli, azaz „területi elv”). A ius sanguinis elve szerint a gyermek állampolgárságát a szülők állampolgársága határozza meg, míg a ius soli elv szerint a gyermek annak az országnak az állampolgára lesz, melynek területén született. A legtöbb európai országban, köztük Magyarországon is a vérségi elv van érvényben.

A magyarországi állampolgárságról szóló, 1993. évi LV. törvény értelmében születésétől fogva magyar állampolgárnak tekintendő a magyar állampolgár gyermeke, függetlenül születési helyétől.

A magyar állampolgárok külföldön történt anyakönyvi eseményeit Magyarországon is anyakönyveztetni kell, ezért szükséges a más uniós tagállamban született gyermek hazai anyakönyvezése. Magyarországon egy speciális anyakönyv tartalmazza a magyar állampolgárok külföldön történt anyakönyvi eseményeit, ez az ún. hazai anyakönyv.

A születés hazai anyakönyvezését formanyomtatványon kell együttesen kérelmeznie a gyermek szüleinek. Az ügyintézést a külföldi magyar konzulátuson kell kezdeni.

Az eljárás pontos menetéről, díjáról, illetve a szükséges dokumentumokról a kérdéses külföldi ország magyar külképviselete szolgálhat részletes felvilágosítással.

A születés hazai anyakönyvezéséhez általában az alábbi dokumentumok szükségesek (a pontos listáról a külképviselet nyújthat felvilágosítást):

  • gyermek külföldi anyakönyvi kivonata, hiteles magyar nyelvű fordítással, diplomáciai felülhitelesítéssel ellátva (a diplomáciai felülhitelesítés nem minden ország esetében kötelező, erről bővebben a Külügyminisztérium tájékoztatójában található információ),
  • szülők eredeti, magyar házassági anyakönyvi kivonata,
  • szülők érvényes útlevele, illetve személyi igazolványa,
  • szülők nyilatkozata a gyermek családi nevére vonatkozóan.

A csatolandó iratokról, valamint az eljárás menetéről további információ az alábbi oldalon található:
www.bmbah.hu >> Ügyintézés >> Eljárásrend >> Hazai anyakönyvezés

A hazai anyakönyvezés intézése történhet Magyarországon élő rokon (elsősorban szülő) meghatalmazása útján is.

A meghatalmazással kapcsolatban további információ a helyileg illetékes okmányirodában kapható.

Forrás: EUvonal

Vélemény, hozzászólás?