Március 24-től megváltozott a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok úti okmányokkal kapcsolatos kérelmeinek rendje – a Konzuli Szolgálat tájékoztatója

2010. március 24-én hatályba lépett a külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvény módosítása. A törvénymódosítás szerint a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok a külképviseleteken 2010. március 24-től az alábbi úti okmánnyal kapcsolatos kérelmeket nyújthatják be:

  • ideiglenes magánútlevél iránti kérelem hazatérés céljából;
  • ideiglenes magánútlevél iránti kérelem további külföldi tartózkodás, tovább-, illetve hazautazás céljából;
  • ujjnyomatot nem tartalmazó magánútlevél iránti kérelem, az alábbi esetekben:

a) a kérelmező a kérelem benyújtásakor a 12. életévét még nem töltötte be,
b)a kérelmező az ujjnyomat adására állandó jelleggel (pl. fogyatékosság, végtag, ujj, ujjperc hiánya) vagy a kérelem benyújtásakor átmenetileg fizikailag képtelen (pl. törött és gipszben lévő kéz)
,                  c) a kérelmező útlevél iránti kérelem előterjesztésekor történő személyes megjelenését – a kezelőorvos igazolása szerint – egészségi állapota nem teszi lehetővé.

Valamennyi régi típusú kék színű, valamint bordó színű útlevél az érvényességi idejének lejártáig használható, kicserélésük nem szükséges.

Az ujjlenyomatot tartalmazó magánútlevélre irányuló kérelmek külképviseleteken való benyújtása előreláthatóan 2010. év végén válik lehetségessé. A bevezetés pontos időpontját a Külügyminisztérium közzéteszi.

(2010. március 24.)

 

Forrás: Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma

Vélemény, hozzászólás?