Macedóniába utazók figyelmébe!

 

Tájékoztatjuk a Macedóniába utazó magyar állampolgárokat, hogy amennyiben 18 éven aluli magyar állampolgár kíván szülői kíséret nélkül beutazni az országba, úgy a macedón hatóságok tájékoztatása szerint, az esetleges problémák elkerülése érdekében javasolt, hogy a kiskorú vagy a vele utazó személy szülői hozzájárulási nyilatkozatot vigyen magával.

Ezt az okmányt a szülők (ha csak az egyik szülővel utazik, akkor a másik szülő) magyarul és a meglátogatni szándékozott – illetve a tranzit – ország nyelvén készítsék el és írják alá, de fordítással ellátott magyar nyelvű hozzájáruló nyilatkozat is elegendő a kiskorú külföldre utazásához, illetve ottani tartózkodásához.

Amennyiben a hozzájárulási nyilatkozat lefordítása macedón, vagy görög, szerb stb. nyelvre nehézségekbe ütközik, úgy Macedóniában egy angol fordítás is elegendő lehet.

A szülői hozzájárulási nyilatkozat kiállításához nincs egységes európai uniós, vagy macedóniai formanyomtatvány.

A nyilatkozatban az alábbi adatokat érdemes feltüntetni:

  • a kiskorú, a kísérő és a szülő(k) adatai (születési adatok);
  • a kiskorú utazásra jogosító okmányának száma;
  • a külföldi tartózkodás célja, helye (cím, telefon);
  • a meglátogatni kívánt személy vagy intézmény (iskola, tanfolyamszervező) adatai, elérhetősége.

A szülői hozzájárulási nyilatkozat egyéb formai részleteiről, vagy a kiskorúak beutazását érintő egyéb kérdésekről további tájékoztatást tud adni a szkopjei Magyar Nagykövetség konzuli szekciója.

Forrás: Magyar Külügyminisztérium

Vélemény, hozzászólás?