Lehetőségek a német munkaerőpiacon

Szerző: Péter Timea
 
Az európai államok gazdasági állapotának hátrányos alakulásával ellentétben Németország a stabil gazdaság szimbólumává vált 2013-ra. A németországi magas életszínvonal, a magyarországi bérnél jelentősen nagyobb fizetések és az ezáltal megengedhető biztonságos életvitel számos honfitársunkat győzött már meg letelepedésre és továbbra is csábit kivándorlásra.

 

A német munkaerőpiac még sose kínált az EU-s állampolgároknak ehhez hasonló lehetőségeket, mint manapság. Úgy a szakmunkások mint az akadémikusok számára, egyéni vállalkozóként vagy munkavállalóként, Németország az EU-s törvényeknek köszönhetően nagymértékben megkönnyítette a munkavállalást. Bár az aktuális projektek, mint a „The job of my life”, amire részletesebben kitérünk az alábbiakban, korhoz és nyelvtudáshoz kötöttek, korhatártól függetlenül adatott lehetőség segéd vagy szakképzett állásban elhelyezkedni kívánó munkavállalóknak is. A munkakeresést a német munkapiacon részben a kiválasztott cégnél való iniciatív pályázat koronázhatja sikerrel, viszont nagyobb esélye lehet egy németországi vagy magyarországi hirdetőportálon kiírt állás célszerű megpályázása. A hirdetések részben a munkaügyi hivatalon keresztül, az illetékes cég direkt kiírásával, de ugyanúgy munkaközvetítők vagy munkaerőkölcsönző cégek által kerülnek meghirdetésre. Természetesen a német nyelvtudás a legtöbb esetben elengedhetetlen, hacsak nagy szerencsével nem adatnak kizárólag magyar nyelvtudást igénylő munkalehetőségek. Ez érthető, hisz a munkaadó szempontjából minél magasabb fokú nyelvtudással rendelkeznek beosztottjai, annál kevesebb a kommunikáció okozta komplikáció a munkahelyen. És ugyanúgy hiába kifogástalan a munkavállaló szaktudása, ha a nyelvi hiányosság akadályt okoz annak gyakorlatában.

 

A német nyelvtudás a magyar vállalkozók számára is csak előnyt jelenthet a sikeres üzlet lebonyolításában. Mint az EU-s tagország polgárainak, a cégalapítás Németországban nincs korlátokhoz kötve a magyar állampolgárok számára, működtetése a német törvényi előírásoknak vannak alárendelve. Az üzleti koncepciónak megfelelően kell meghatározni a jogi formát és kell kérvényezni a német hatóságokat az engedélyezésére. A tervezés folyamatában már lehetséges otthonról egy jól hangzó német üzleti cím igénylése és további virtuális vagy fizikai jelenléthez kötött rugalmas megoldásokkal az új piacon hódítani.

 

 

Aktuálisan különböző támogatással kecsegtet a német Szövetségi Munkaügyi és Szociális Minisztérium (BMAS) által finanszírozót, „Életem állása” (The job of my life) névvel indult projekt, mely az EU-s országok szabad munkaerő áramlására épül. A projekt fő célcsoportja egyrészt az EU-s országok 18 és 35 év közötti tehetséges fiataljai, akikre sikeres felvétel után német szakképzés vár, másrészt pedig a tagállamokban munka nélkül maradt szakképzett személyek. A 140 millió euró alappal induló projekt a legújabb jelentések szerint az első toborzási akciók főképp Dél-Európa országaiban indultak, mivel a fiatal állásnélküliek száma ott a legmagasabb. Szakértők szerint Magyarországnak is esélyei vannak a támogatásokra a németországi hiányszakmákban. A német állami munkaügyi hivatal (ZAV) a pályázat elbírálása után nyelvkurzussal támogatja a szakmunkáshallgatókat már az otthonukban és később Németországban is. A három éven át tartó olyan hiányszakmában való kiképzés, mint például pék, gépjárművezető, betegápoló, stb. a stipendiumnak köszönhetően teljes időre finanszírozott. A már szakképzett hazájukban állásnélküli munkavállalók célcsoportja is jogosult az otthoni nyelvkurzus és a munka ideje alatti német szaknyelv elsajátításának támogatására és egyéb juttatásokra, mint például az állásinterjúra való kiutazás költségének visszatérítésére vagy lakhatási költségek támogatására. Az utóbbi csoporton belül főképp orvosokat, mérnököket, egészségügyi, valamint vendéglátói szakképzettséggel rendelkező szakembereket fognak előreláthatóan toborozni. A pályázók kiválasztása a német állami munkaügyi hivatala (ZAV) által történik. A magyarországi jelentkezők pedig előreláthatóan a magyar munkaügyhöz és az EURES tanácsadóihoz fordulhatnak.

 

Mivel a munkaerő hiánya Németországban hátráltatja a gazdasági fejlődést, a prognózisok alapján továbbra is arra számíthatunk, hogy igény lesz a munkaerőpiacon a képzett külföldi munkaerőre. Így előreláthatóa a kecsegtető lehetőségek Magyarországról is ki fogják csábítani a potenciális munkakeresők egy részét.

Vélemény, hozzászólás?