Fontos figyelmeztetés Kazahsztánba utazóknak!

Kazahsztánba történő beutazás előtt feltétlenül ellenőrizzék, hogy a Kazahsztánból történő elutazás időpontja – nap és óra pontossággal – megelőzi-e a vízum érvényességének a lejártát.

Felhívjuk a Kazahsztánba utazó magyar állampolgárok figyelmét a vonatkozó idegenrendészeti szabályok tiszteletben tartására, s különösen az alábbiakra:

  • A belépéskor kitöltendő papírt (az ún. migrációs kártyát) a tartózkodás végéig meg kell őrizni, azt ugyanis a kilépéskor az eljáró határőrnek be kell mutatni.
  • A belépés után a magyar állampolgároknak csak akkor kell regisztráltatniuk magukat a tartózkodás helye szerinti Migrációs Rendészeti Igazgatóságnál, amennyiben a tartózkodásuk a 30 napot meghaladja (azaz 30 napon belül mentesülnek a regisztrációs kötelezettség alól, ezt a migrációs kártyán elhelyezett második bélyegzőlenyomat tanúsítja – kérjük, hogy ennek meglétét a belépéskor ellenőrizzék).
  • A vízumon szereplő tartózkodási időn túl nem lehetséges az országban maradni (azaz a túltartózkodás semmilyen körülmények között nem megengedett és büntetendő).

A fenti szabályok megsértése (azaz a migrációs kártya elvesztése, a regisztráció elmulasztása, illetve a túltartózkodás) aránytalanul nagy büntetéssel jár, mivel ezek a hatályos jogszabály alapján 10 napig terjedő elzárással, 5 évre szóló kiutasítással, illetve pénzbírsággal sújthatók. Még a legenyhébbnek számító pénzbírság is komoly kellemetlenséget jelent, mivel annak megfizetése a repülőtereken nem lehetséges (csak a helyi Migrációs Rendészeti Igazgatóságon, de ahhoz vissza kell utazni a városba), így biztosra vehető, hogy az utazó a járatáról lemarad, ami további bosszúságot és plusz költségeket okoz. Ismereteink szerint az idegenrendészeti szabályok megsértőivel szemben a kazah hatóságok gyakran alkalmazzák az elzárás intézményét.

Emiatt nyomatékosan kérjük, hogy még a Kazahsztánba történő beutazás előtt feltétlenül ellenőrizzék, hogy a Kazahsztánból történő elutazás időpontja – nap és óra pontossággal – megelőzi-e a vízum érvényességének a lejártát. Konkrét esetek bizonyítják, hogy a kazah hatóságok még a mindössze néhány órás túltartózkodást sem tolerálják, és az elkövetőkkel szemben a legszigorúbban – mérlegelés, illetve a megértés legkisebb jele nélkül – fellépnek.

Forrás: Magyar Külügyminisztérium

Vélemény, hozzászólás?