2023. március 30. csütörtök Zalán napja van.
2013. július 01. hétfő, 16:31

A Külügyminisztéruim tanácsai a július 1.-e után Horvátországba utazóknak

2013. július 1-jén Horvátország csatlakozik az Európai Unióhoz. Ettől a naptól kezdődően az alábbi változások lépnek életbe:

A határátkelőhelyeken megszűnik a vámellenőrzés. Június 30-án éjfélkor hivatalosan is leszerelik a VÁM táblákat a határátkelőhelyeken, így ún. egymegállásos beléptetés lesz.

FIGYELEM! A SZEMÉLYELLENŐRZÉS NEM SZŰNIK MEG!

Ez azt jelenti, hogy továbbra is személyazonosító okmány szükséges a határátlépéshez. Magyar állampolgárok továbbra is érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel léphetnek át a határon. Kiskorúak tekintetében is szükséges a fenti dokumentumok egyike! Mind a horvát, mind a magyar rendőrség ellenőrzi az okmányok érvényességét be- illetve kilépéskor.

A vámellenőrzés megszüntetése azt jelenti, hogy bár a határon és a határ menti sávban nem lesz vámellenőrzés, az ún. mélységi ellenőrzés megmarad. A Közösségi Vámkódex lép hatályba Horvátország viszonylatában is.

A vámmentesen behozható érték a jelenlegi 1000 HRK (megközelítőleg 40 000 HUF) értékről 300 EUR értékűre nő a szárazföldi belépésnél, míg a légi és vízi közlekedés esetén 430 EUR lesz.

Horvátországi tartózkodás során felhívjuk a figyelmet az alábbiakra:

Továbbra is hatályban marad a tartózkodás bejelentésének a kötelezettsége! Azaz az országba érkezést követően az illetékes rendőrkapitányságon be kell jelenteni a tartózkodási címet (fizető szálláshelyek esetében ezt a szállásadó köteles megtenni).

A hosszabb távú, azaz 90 napot meghaladó tartózkodás esetén a helyileg illetékes rendőrkapitányságon szükséges regisztráltatnia az EU állampolgárnak magát, illetve családját. A regisztráció szabályai magyar állampolgárok esetében megegyeznek a magyarországi regisztrációs követelményekkel (bejelentett lakcím, társadalombiztosítás megléte, megélhetés igazolása). Az uniós állampolgárok tekintetében megszűnik az eddigi tartózkodási engedély rendszere. A folyamatban lévő kérelmeket az új szabályok értelmében kell a hatóságnak elbírálnia.

Tekintettel arra, hogy Horvátország EU tagállammá válik, de a schengeni térségnek még nem lesz része, a harmadik országbeli állampolgárok az érvényes EU vízumszabályok szerint léphetnek be a schengeni térségbe, azaz nem lesz vízummentesség! A vízumkötelezettek listája, valamint a vízum eljárás megtalálható konzuli szolgálatunk honlapján a http://konzuliszolgalat.kormany.hu/ weblapon angol nyelven is. Horvátországban vízumkiadás a zágrábi nagykövetségen munkaidőben lehetséges.

Felhívjuk arra is a figyelmet, hogy az átmeneti időszakban előfordulhatnak értelmezési/alkalmazási gondok mind horvát, mind magyar részről! Bajba jutott magyar állampolgár a nap 24 órájában fordulhat segítségért zágrábi nagykövetséghez a +385 1 489 09 06-os telefonszámon, valamint június 15-szeptember 15. között a spliti kihelyezett konzulhoz a +385 99 55 8 5555 telefonszámon. Felhívjuk a figyelmet, hogy a nagykövetség munkaidőn túl bajba jutott és segítségre szoruló állampolgárok ügyeivel foglalkozik, általános tájékoztatásért kérjük, munkaidőben telefonáljon, illetve utazás előtt érdeklődjön a nagykövetség és a konzuli szolgálat honlapjain.

ForrásÉ Magyar Külügyminisztérium

A rátóti csikótojás - Szalóczy Pál

További filmek / videók a VIDEÓTÁR menüpont alatt!

Elkészült a Hetvenhét Magyar Népmese legteljesebb hangfelvétele, Szalóczy Pál előadóművész tolmácsolásában. Illyés Gyula, aki majd fél évszázada gyűjtötte csokorba a meséket, így fogalmazott...

Bővebb információért, kattints...


Friss állások

Pénzváltó

Összeg:
Amiről:
Amire:


Friss Apróhirdetések

Időjárás

booked.net


Minden Jog Fenntartva © 2009-2017