2022. szeptember 26. hétfő Jusztina napja van.
2012. március 22. csütörtök, 23:26

Török tartózkodási szabály megváltozása

Változást jelent, hogy a legújabb török szabályozás értelmében a határon felvett vízummal rendelkezők is kérhetnek speciális turisztikai célú, fél évre érvényes tartózkodási engedélyt a kormányzói hivatalban

Turista célú beutazásra szóló, bélyeg formátumú vízum a Török Köztársaság határátkelőhelyein (közúti, vízi, vasúti, tengeri) is felvehető, melynek díja 2009. május 1. óta 15 euró. A vízumdíj megfizethető angol fontban (10 £), illetve amerikai dollárban is (20 $).

Felhívjuk a figyelmet, hogy ez a vízumtípus kizárólag turista, konferencián történő részvétel, illetve üzleti tárgyalások folytatása célú beutazásra és a vízumbélyegen meghatározott időtartamra (90 nap) szól, s az ilyen vízummal rendelkezők nem kérhetik a 90 napos tartózkodás meghosszabbítását, illetve nem igényelhetnek más célú - például munkavállalási vagy tanulmányi - tartózkodásra jogosító engedélyt. A vízum többszöri belépésre jogosít, érvényességi ideje 180 nap. Törökország 2012. február 1. kezdettel minden vízumtípusra bevezette az ún. 90/180 szabályt, vagyis fél éven belül csak összesen 90 napot lehet vízummal Törökországban tartózkodni, amennyiben ennél hosszabb ideig kíván valaki Törökországban tartózkodni, akkor tartózkodási engedélyt kell igényelnie.

A korábbi török gyakorlathoz képest változást jelent, hogy - a legújabb török szabályozás értelmében - az ilyen típusú, a határon felvett vízummal rendelkezők is kérhetnek speciális turisztikai célú, fél évre érvényes tartózkodási engedélyt a kormányzói hivatalban, annak érdekében, hogy a vízumukban szereplő 90 napos tartózkodás letöltése után már tartózkodási engedéllyel további fél éven keresztül turisztikai céllal Törökországban maradhassanak. A Török Nemzeti Rendőrség honlapja (török nyelven) részletes tájékoztatást nyújt az újonnan bevezetett tartózkodási engedély típusról.


Forrás: Külügyminisztérium

A rátóti csikótojás - Szalóczy Pál

További filmek / videók a VIDEÓTÁR menüpont alatt!

Elkészült a Hetvenhét Magyar Népmese legteljesebb hangfelvétele, Szalóczy Pál előadóművész tolmácsolásában. Illyés Gyula, aki majd fél évszázada gyűjtötte csokorba a meséket, így fogalmazott...

Bővebb információért, kattints...


Friss állások

Pénzváltó

Összeg:
Amiről:
Amire:


Friss Apróhirdetések

Időjárás

booked.net


Minden Jog Fenntartva © 2009-2017