2022. szeptember 26. hétfő Jusztina napja van.
2010. április 08. csütörtök, 11:41

A KÜM figyelmeztetése az Ádeni-öbölben és a szomáliai partoknál a tengerhajózás biztonságát fenyegető terrorveszéllyel kapcsolatban

A Külügyminisztérium felhívja a magyar állampolgárok, a tengerhajózással érintett szakmai szervezetek és sportszövetségek, valamint a nemzetközi utazásszervezők és utazásközvetítők figyelmét a tengerhajózás biztonságát súlyosan fenyegető terrorveszélyre az Ádeni-öbölben és a szomáliai partoknál.

A NATO Planning Board for Ocean Shipping (PBOS), valamint az Európai Unió kockázat-elemzéssel foglalkozó szerveinek egyöntetű helyzetelemzése és állásfoglalása szerint 2008-tól kezdődően az Ádeni-öbölben és a szomáliai partoknál rendkívül megnőtt az emberi élet és a testi épség közvetlen veszélyeztetésére, a váltságdíj fejében túszejtésre irányuló, fegyveres kalózcselekmények száma.

2008-ban 135 kalóztámadás során 44 hajót ejtettek foglyul a térségben, ami több mint 600 tengerész életét közvetlenül veszélyeztette. 2009-ben – annak ellenére, hogy a nemzetközi szervezetek már összehangolt lépéseket tettek a kalózkodás visszaszorítására – az adott térségben újabb 214 kalóztámadás történt, amelyek során 47 esetben ejtették foglyul a hajókat és személyzetüket. 2009 decemberének végén 12 hajó, s összesen 263 főnyi személyzet volt a kalózok fogságában.

Minthogy az Ádeni-öblön, illetve az Indiai óceán északnyugati vízterületén, csakúgy mint a szomáliai partok mentén nem biztonságos az áthajózás, az Európai Unió valamennyi tagállamának külügyminisztériuma egységesen felhívta állampolgárainak és a tengerhajózással érintett szervezeteinek a figyelmét arra, hogy semmilyen okból és semmi esetre sem utazzanak Szomáliába, mert a jelzett térségben fokozott és súlyos biztonsági kockázatokkal kell számolniuk.

A Külügyminisztérium a megelőzés céljával nyomatékosan felhívja a figyelmet arra a tényre is, hogy a Vörös-tenger déli térségében és az Ádeni-öböl közvetlen part-menti országaiban – Eritreában, Jemenben, Dzsibutiban és Szomáliában – nem működik magyar diplomáciai vagy hivatásos konzuli képviselet, így a kalóztevékenységgel és az összefüggő terrorcselekményekkel közvetlenül veszélyeztetett térségben a konzuli védelem hatékonysága nem szavatolható.

(2010. április 7.)

Forrás: Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma

A rátóti csikótojás - Szalóczy Pál

További filmek / videók a VIDEÓTÁR menüpont alatt!

Elkészült a Hetvenhét Magyar Népmese legteljesebb hangfelvétele, Szalóczy Pál előadóművész tolmácsolásában. Illyés Gyula, aki majd fél évszázada gyűjtötte csokorba a meséket, így fogalmazott...

Bővebb információért, kattints...


Friss állások

Pénzváltó

Összeg:
Amiről:
Amire:


Friss Apróhirdetések

Időjárás

booked.net


Minden Jog Fenntartva © 2009-2017